nieuws

‘Amsterdam telt 6.000 illegale Airbnb-hotels’

Transacties

‘Amsterdam telt 6.000 illegale Airbnb-hotels’

Amsterdam telt zeker 6.000 illegale Airbnb-hotels, stellen twee data-onderzoekers. Bijna 5.000 woningen worden permanent verhuurd.

Dat blijkt uit afzonderlijk onderzoek van de Amsterdamse data-analisten Nico van Gog en de Amerikaan Murray Cox, zo bericht Trouw. Bijna 5.000 woningen worden permanent verhuurd en dus onttrokken aan de woningmarkt. Rond de 1.000 woningen voldoen niet aan andere regels, zoals het maximum van vier toeristen per overnachting, en zijn daardoor illegaal.

In totaal worden in Amsterdam 18.500 verhuurd voor Airbnb-gebruik. Op basis van twee verschillende rekenmethodes concluderen Van Gog en Cox dat van alle Amsterdamse verhuurplekken op Airbnb er ruim 6.000 illegaal zijn, omdat deze meer dan zestig dagen per jaar worden verhuurd. De twee analisten trekken hun conclusies op basis van data die ze zelf via ‘scraping’ van de website van Airbnb hebben vergaard.

De Amsterdamse wethouder van wonen, Laurens Ivens (SP), is volgens Trouw bekend met de methode die de analisten hanteren. De gemeente maakt zelfs gebruik van de meldingen van Van Gog. Ivens wil optreden tegen woning­onttrekking door vakantieverhuur. ‘We hebben hier een woningtekort, de wachtrijen zijn gigantisch en de woningprijzen lopen alleen maar op. Ik wil voorkomen dat onze woningen worden weggekaapt en mensen er heel veel geld mee verdienen.’

Reageer op dit artikel