nieuws

Stichting stopt exploitatie Kunstfort Asperen

Transacties

Stichting stopt exploitatie Kunstfort Asperen

De toekomst van Fort Asperen als kunstinstelling is onzeker geworden. De stichting die het monument sinds 1985 exploiteert stopt er vanaf 1 januari mee en legt de verantwoordelijkheid voor het beheer bij eigenaar Staatsbosbeheer.

De laatste heeft de intentie om door te gaan met nieuwe ondernemers, maar hoe en met wie is nog niet bekend.

Het fort, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, ligt in de Gelderse gemeente Lingewaal. De afgelopen decennia organiseerde de Stichting KunstFort Asperen soms smaakmakende exposities van internationale allure in het militaire erfgoed. Daarmee was ‘Asperen’ het eerste onderdeel van de waterlinie waar hedendaagse kunst, natuur en erfgoed werden gecombineerd.

Nadat de provincie Gelderland in 2014 de exploitatiesubsidie had geschrapt werd de stichting een vrijwilligersorganisatie die de exploitatie voor haar rekening nam. Staatsbosbeheer wil dat de stichting nu ook verantwoordelijk wordt voor beheer en onderhoud. Dat moet worden geregeld met een langdurige erfpachtovereenkomst.

‘Dat gaat ons op jaarbasis zeker 60.000 euro kosten. En dat kunnen we niet betalen’, zegt voorzitter Erik Luermans van Stichting KunstFort Asperen. Een woordvoerster van Staatsbosbeheer zegt dat er gesprekken gaande zijn met een ondernemer om het horecagedeelte open te houden. Met een beeldend kunstenaar praat Staatsbosbeheer over het voortzetten van een kunstprogramma.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels