nieuws

Vraag naar grote en nieuwe distributiecentra houdt aan

Transacties

Vraag naar grote en nieuwe distributiecentra houdt aan
LogistiekPark-A12-in-de-Zuidplaspolder

De aanhoudende groei van e-commerce zorgt voor een grote vraag van bedrijven naar logistiek vastgoed. Vooral grote en nieuwe distributiecentra zijn en blijven voorlopig gewild.

Dat stelt NVM Business op basis van onderzoek naar de ontwikkelingen op de bedrijfsruimtemarkt in tien grote gemeenten. In de eerste helft van dit jaar is de helft meer logistiek vastgoed verhuurd en verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder, zegt NVM zonder vermelding van cijfers. Van de onderzochte gemeenten heeft in Tilburg de grootste opname van bedrijfsruimte plaatsgevonden in de eerste helft 2017.

De vraag naar grote distributiehallen stijgt en zal ook de komende tijd aanwezig zijn. De ligging in het land en de mogelijkheid tot vervoer over de weg, het water en het spoor zorgen ervoor dat Tilburg een aantrekkelijke vestigingslocatie is voor (inter)nationale logistieke dienstverleners. De meeste transacties in 2017 vonden plaats op de bedrijventerreinen Vossenberg en Kraaiven. Het aantal beschikbare kavels neemt snel af, waardoor in de toekomst grote, moderne distributiecentra hier wellicht niet meer geaccommodeerd kunnen worden. Een voorbeeld van een omvangrijke ontwikkeling in Tilburg is die van de online retailer Coolblue, die het bestaande distributiecentrum heeft vergroot met 36.000 m².

Volgens de onderzoekers brengt de hoge vraag ook risico’s met zich mee. Het zorgt er namelijk voor dat er steeds meer op risico wordt ontwikkeld en gebouwd, dus zonder dat vooraf een huurder is gevonden. Dat zou mede worden veroorzaakt door de lage rente, die de ontwikkelkosten drukken en logistiek vastgoed tot interessante belegging maakt. NVM Business waarschuwt dan ook voor een overaanbod van logistiek vastgoed als gevolg van het speculatief realiseren van nieuwe distributiecentra.

> Download hier het complete onderzoek ‘Bedrijfsruimtemarkt in 10 gemeenten 2017‘, over Almere, Amsterdam, Breda, Eindhoven, Enschede, Haarlemmermeer, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Venlo.

Reageer op dit artikel