nieuws

Driekwart V&D-panden leeg in ondersteunende winkelgebieden

Transacties

Driekwart V&D-panden leeg in ondersteunende winkelgebieden
Oude V&D-pand in Heerlen

Het aantal stadscentra dat een regiofunctie vervult, neemt steeds verder af. Dat is met name zichtbaar in winkelgebieden waar de voormalige V&D-panden nog steeds leegstaan.

Dat blijkt uit het op 19 september gepubliceerde rapport Sprekende Cijfers Winkelmarkten 2017 van Dynamis Vastgoedconsultants en Makelaars. Dynamis constateert dat veel middelgrote steden zich nog verlaten op vraagstimulerende maatregelen, zoals het aanstellen van een centrummanager of gratis parkeren in het centrum. De problematiek ligt echter bij een te groot winkelaanbod. Afgezien van de vraag of deze instrumenten enig effect sorteren op de vraag, zal het devies in deze gemeenten vooral moeten zijn om een compactere winkelstad te creëren voor de eigen inwoners, aldus de vastgoedadviseur.

De regiofunctie van veel middelgrote gemeenten vervalt steeds meer, waardoor een minder omvangrijke winkelstructuur afdoende is om te voorzien in de behoefte van de consument en de retailer. De gewijzigde strategie van retailers zorgt er niettemin voor dat het aantal stadscentra met een regiofunctie kleiner wordt. Op basis van de recente transacties van (nieuwe) retailers in het winkellandschap blijkt dat er nog slechts 21 hoofdwinkelgebieden met een sterke regionale functie zijn aan te wijzen in Nederland.

Doordat retailers zich op een beperkter aantal plekken vestigen, zorgt dit tevens voor een extra aantrekkingskracht op consumenten om te gaan winkelen in deze steden. Winkelgebieden die voorheen ook een dergelijke regiofunctie hadden, maar deze nu deels verliezen, merken dit direct in de leegstand. Dit wordt bijvoorbeeld bevestigd door de invulling van de V&D panden in deze steden. In deze zogenoemde ondersteunende winkelgebieden staat nog 72 procent van de V&D-panden leeg, terwijl dat in de 21 hoofdwinkelgebieden slechts 4 procent betreft.

Het feit dat gemeenten kampen met een te groot winkelbestand wordt onderstreept door de retailagenda. De doelstelling om de winkelvoorraad op specifieke plekken te laten krimpen lijkt haar uitwerking deels te vinden. Zo is er een lichte krimp van de voorraad zichtbaar in 144 gemeenten. De voornaamste krimp wordt veroorzaakt door een aanpassing van het gebruik van de winkelruimtes.

Telkens meer leegstaande winkelpanden worden inmiddels gevuld door nieuwe horecaconcepten. Naast deze wijzigingen is zichtbaar dat in een beperkt aantal gemeenten ook sprake is van transformaties van winkelpanden naar woonruimte. Het feit dat er nog geen grote transformatievolumes worden behaald heeft te maken met de versnipperde leegstand, acceptatie van eigenaren en financiële haalbaarheid van de transformatie.

Reageer op dit artikel