nieuws

Woning steeds vaker boven vraagprijs verkocht

Transacties

Woning steeds vaker boven vraagprijs verkocht
Gemiddelde-woningprijsverandering-jaar-op-jaar

In het tweede kwartaal werd 28 procent van de woningen voor of boven de vraagprijs verkocht. Tijdens de vorige piek, rond 2007-2008, lag dit aandeel met 9 procent een stuk lager

Dit blijkt uit cijfers van Calcasa.

Tien jaar geleden werden vooral in Amsterdam en Utrecht woningen voor of boven de vraagprijs verkocht. In 2017 is dit fenomeen veel wijder verspreid: naast Amsterdam (79 procent) en Utrecht (65 procent) is dit ook voor meer dan de helft van de transacties het geval bij steden als Groningen (64 procent), Haarlem (63 procent), Amstelveen (62 procent), Almere (62 procent), Zaanstad (58 procent), Amersfoort (52 procent) en Leiden (51 procent).

Op het dieptepunt van de kredietcrisis, vier jaar geleden, lag het jaarlijks aantal transacties nog op 123.000 woningen. In het tweede kwartaal van 2017 werd een recordaantal van 276.000 op jaarbasis bereikt. Tegelijkertijd is het aanbod gedaald van 270.000 duizend woningen in 2013 naar 152.000 woningen per eind juni 2017.

Door het jaarlijks aantal transacties te delen door het huidige aanbod wordt inzicht verkregen in de marktliquiditeit. Hoe hoger de marktliquiditeit, hoe schaarser de woningmarkt. Tien jaar geleden had Nederland een marktliquiditeit van 2,21x. In het tweede kwartaal van 2017 ligt deze met een factor van 1,82x nog steeds een stuk lager. Alleen in West-Nederland is de marktliquiditeit 2,34x en daarmee op het niveau van 2007.

Prijsstijgingen lijken zich als een olievlek uit te breiden. De forse prijsstijgingen zijn gestart in Amsterdam en Utrecht, gevolgd door Rotterdam, Groningen, Den Haag, Breda, Eindhoven, Enschede, Arnhem en Nijmegen. In gemeenten rondom dit soort steden volgt nu deze ontwikkeling. De gemeenten met de hoogste prijsstijging in het afgelopen jaar liggen alle rond Amsterdam. De gemeente Gooise Meren is koploper met een prijsstijging van 15,3 procent.

Reageer op dit artikel