nieuws

‘In Amsterdam lijkt een huurplafond bereikt’

Transacties

‘In Amsterdam lijkt een huurplafond bereikt’
AM-project-The-Beacons-op-Zeeburgereiland-in-Amsterdam

De woninghuren in Amsterdam stijgen nauwelijks meer. Tussen medio 2016 en medio 2017 is de gemiddelde huurprijs per m2 met 1,4 procent gegroeid naar 22,28 euro. Van de G4-steden steeg alleen de huur in Utrecht nog hard.

Dat blijkt uit kwartaalcijfers van Pararius.nl. Hoewel in Amsterdam gemiddeld genomen sprake was van een prijsstabilisatie, steeg de prijs hard in sommige stadsdelen. Zo is de gemiddelde huurprijs in Noord (16,98 euro per m2) in het tweede kwartaal met 14,9 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Ook de prijzen in Amsterdam Zuidoost zitten in de lift. De gemiddelde huurprijs (13,76 euro per m2) steeg er het afgelopen kwartaal met 10,1 procent ten opzichte van een jaar eerder.

In Den Haag nam de gemiddelde huurprijs het afgelopen kwartaal met 1 procent toe tot 14,60 euro per m2. De laatste sterke stijging was een jaar geleden in het tweede kwartaal van 2016. Toch ziet Jorien van Wezel, makelaar bij Wobeco Housing Agency, nog steeds alle tekenen van een overspannen markt. ‘De prijzen stijgen nog steeds licht en het aanbod is structureel kleiner dan de vraag. Vroeger konden we nog onderhandelen over de huurprijs, tegenwoordig is er totaal geen onderhandelingsruimte meer.’

In Rotterdam is de gemiddelde huurprijs het afgelopen kwartaal ten opzichte van een jaar eerder zelfs licht gedaald met 1,1 procent naar 14,07 euro per m2. De voorgaande kwartalen steeg de gemiddelde huurprijs steeds met 5 tot 8 procent ten opzichte van een jaar eerder. Ook Frank de Vroed, eigenaar van makelaarskantoor Rotsvast Landelijk, signaleert deze trend in Rotterdam: ‘Woningen met een hoge prijs zijn moeilijker te verhuren. Een huurwoning met een huur tot 1.000 euro per maand ben je als verhuurder in Rotterdam binnen een dag kwijt, maar daarboven wordt het al lastiger.’

Uitzondering op de trend in de Randstad is Utrecht. Het afgelopen kwartaal stegen de huurprijzen daar met 7,1 procent tot gemiddeld 16,44 euro per m2. Daarmee is Utrecht de op drie na duurste huurstad van Nederland. ‘De prijzen in Utrecht stegen de afgelopen jaren explosief. Als er geen maatregelen worden genomen, wordt ook Utrecht in de toekomst onbetaalbaar’, zegt Pararius-directeur Jasper de Groot. ‘We zien in sommige wijken van Utrecht nu al Amsterdamse prijzen.’ In Leidsche Rijn bedragen de huren ‘slechts’ 9,68 euro per m2 per maand.

In sommige steden buiten de Randstad was sprake van een prijsexplosie. In Almere namen de huurprijzen het afgelopen kwartaal met 23,5 procent toe ten opzichte van een jaar eerder. Ook de huurmarkt in Eindhoven raakt steeds verder oververhit. Het afgelopen kwartaal betaalden huurders gemiddeld 12,65 euro per m2 per maand en zelfs 14,46 euro in het centrum. De komst van studenten en expats drijft de prijzen in Eindhoven verder op. In het noorden van Nederland is de woningmarktgekte vooral zichtbaar in Groningen met een huur van 13,01 euro tegen 9,30 euro in Leeuwarden.

Reageer op dit artikel