nieuws

Grootste stijging huizenprijzen in vijftien jaar

Transacties

Grootste stijging huizenprijzen in vijftien jaar

Bestaande koopwoningen waren in mei 7,8 procent duurder dan in mei 2016. Dat is de grootste prijsstijging na maart 2002.

Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster. In augustus 2008 bereikten de woningprijzen een piek. Vervolgens daalden de prijzen ruim 21 procent tot het dieptepunt in juni 2013. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. Ten opzichte van de piek is het prijsniveau 7,6 procent lager.

Vergeleken met het dal zijn de prijzen gemiddeld 17,7 procent hoger. Het gemiddelde prijsniveau van bestaande koopwoningen is in mei 2017 ongeveer even hoog als in de zomer van 2006. Het Kadaster maakte deze week al bekend dat het in mei 19.990 verkochte woningen registreerde. In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn 92.595 huizen verkocht. Dat is bijna een kwart meer dan in dezelfde periode in 2016.

Reageer op dit artikel