nieuws

Secoya-stam als inspiratie voor business nomaden

Transacties

Secoya-stam als inspiratie voor business nomaden
Entree Tribes Secoya Papendorpseweg Utrecht

Op de Secoya Campus aan de Papendorpseweg in Utrecht bevindt zich een van de 12 vestigingen van kantoorconcept Tribes. Geïnspireerd door de Secoya-stam uit de Amazone, heeft Tribes in 2015 de deuren van dit pand geopend. Ooit een ontwerp van een Noorse architect, tegenwoordig een stamplaats voor business nomaden. We gaan in gesprek met Marc Oosterkamp, de Area Manager van Tribes Utrecht Papendorp.

We belichten in deze editie van ‘SKEPP-design’ kort het grensverleggende concept van Tribes. We ontdekken de wijze waarop Tribes de Secoya-stam heeft weten vast te leggen in het interieur en lichten daarbij enkele karakteristieke objecten van deze Zuid-Amerikaanse stam, die staan te schitteren in dit gebouw, uit.

‘Het van generatie op generatie doorgeven van een verhaal’, dat is het belang van Tribes
Tribes is meer dan simpelweg kantoorruimte verhuren. De naam zegt het eigenlijk al, iedere Tribes-vestiging laat zich inspireren door een van de overgebleven 34 oude stammen wereldwijd. Zo staat de Maori-stam centraal in Den Haag, wordt in Eindhoven de Massai-stam geëerd en pronken er in een andere Utrechtse vestiging objecten van de Hamar-stam. Deze stammen, met ieder haar eigen tradities en rituelen, worden door Tribes beschouwd als ware ‘eregast’ waar wij als moderne zakenmensen nog veel van kunnen leren.

‘Bij ons hechten we veel waarde aan storytelling, het van generatie op generatie doorgeven van een verhaal’, zegt Oosterkamp vol enthousiasme. Bij Tribes willen ze dat mensen echt met elkaar in contact komen om kennis en ervaringen uit te wisselen. ‘We willen echt een verhaal vertellen en niet alleen kantoorruimte verhuren.’ In dit geval dus in het bijzonder het verhaal van de eeuwenoude Secoya-stam.

Originele Secoya-voorwerpen voor Tribes Utrecht Papendorp
Bij binnenkomst wandel je direct het leven binnen van de Secoya-stam, de twee kano’s net boven de ingang is het eerste dat opvalt. Verder vind je in het hele gebouw kleurrijke objecten, prachtige beeldhouwwerken en zijn ook de zitplekken geheel aangekleed in de Secoya-stijl. Zelfs bij de kantoor- en vergaderruimtes heeft deze typische Zuid-Amerikaanse sfeer de overhand.

‘Er zijn handgemaakte voorwerpen, gemaakt door de stam zelf’, vertelt Oosterkamp. Dit heeft de Area Manager weten te regelen via een Colombiaanse dame, die via haar oma deze objecten heeft opgestuurd naar Nederland. Echt alles is uit de kast gehaald om een zo bewust mogelijke uitstraling te creëren dat vooral als inspiratiebron dient.

Het concept gaat ver: perfectie tot in het kleinste detail
In echt ieder detail in de Tribes-vestiging aan de Papendorpseweg in Utrecht is de Secoya-stam terug te vinden. Zelfs de op het oog simpele onderzetters blijken bijzondere objecten. Zo vertelt Oosterkamp het volgende: ‘Die gevlochten onderzetters zien wij gewoon als onderzetter, maar dit is voor de stam een echt kunstvoorwerp. Een kunstvoorwerp die ter plekke door de stamleden gemaakt is.’ In het gehele gebouw kom je de onderzetters tegen in de meest uiteenlopende kleurcombinaties, juist dat maakt het zo origineel. Zo kent het gebouw dus niet alleen prachtobjecten gebaseerd op de eeuwenoude stam, maar zelfs ook daadwerkelijk gemaakt door de stam zelf.

Kantoorruimte huren in deze inspirerende werkomgeving: een ontmoetingsplek om dingen te delen
Zou jij graag kantoorruimte willen huren in dit sfeervolle kantoorgebouw? Door middel van een rondleiding zal je in deze Tribes-vestiging nog veel over de Secoya-stam ontdekken. ‘Mijn rondleiding gaat niet over kantoren of werkplekken. Ik praat over inspirerende ontmoetingsplekken, waar je deelt en samen dingen oppakt, vertelt Oosterkamp. De omgeving van dit kantoorpand nodigt een bepaald type mensen uit. ‘Als ik een uur praat over bureaus en stoelen, dan gaan mensen huren om de bureaus en stoelen. Dat willen we niet.’

Reageer op dit artikel