nieuws

‘Studentenwoningen’ voor 1.250 euro huur

Transacties

‘Studentenwoningen’ voor 1.250 euro huur

De onlangs opgeleverde studio’s in Amsterdam Noord (30 tot 40 m2) waren bedoeld voor studenten, dacht de gemeente, maar ze staan nu te huur voor 1.250 euro per maand. Aldus Het Parool.

Wethouder Laurens Ivens (Wonen) dacht goede afspraken te hebben gemaakt met de projectontwikkelaars.  In 2014 gaf de gemeente een bouwvergunning af voor studentenhuisvesting.  De Raad van State oordeelde in 2016 echter dat de gemeente geen doelgroepen uit mag sluiten van bewoning. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken had Amsterdam de problemen kunnen voorkomen door in het erfpachtcontract of in de verkoopovereenkomst een maximale huur op te nemen. In 2014 dacht de gemeente nog dat het puntenstelsel ervoor zou zorgen dat de huren niet te hoog zouden worden. Deze regels werden in 2015 door het Rijk aangepast, waardoor ook voor kleine appartementen hoge huren mogelijk werden. Amsterdam wist niet dat deze regels zouden worden veranderd. Wethouder Ivens verontschuldigt zich dat er op de woningmarkt sinds 2014 ‘veel is veranderd’.

Reageer op dit artikel