blog

Makelaar op één

Transacties

Makelaar op één
Johannes van Bentum

Op het moment dat de drukker de april-editie van Vastgoedmarkt op de pers legt, treft de redactie de laatste voorbereidingen voor het jaarlijkse Trendscongres. Dat valt samen met het verschijnen van dit nummer op 20 april 2017.

Het onderwerp van het congres was niet moeilijk te bepalen: beleggers, ontwikkelaars en adviseurs roepen om méér middeldure huurwoningen. Minister van Wonen Stef Blok heeft zelfs Rob van Gijzel gevraagd de verschillende partijen bijeen te brengen rond een zogeheten samenwerkingstafel om oplossingen voor het grote tekort te bespreken. Ook corporaties hebben belang bij middeldure huurwoningen, waar anders zouden zij hun scheefwoners kunnen onderbrengen?

De ex-burgemeester van Eindhoven is één van de sprekers tijdens het Trendscongres. Directeur Robert Kohsiek van bouwende belegger Wonam vertelt hoe de samenwerking waarnaar Van Gijzel streeft al vorm heeft gekregen in het Platform Amsterdamse Middenhuur (PAM).

In een paneldiscussie gaan vervolgens vertegenwoordigers van adviseurs (NVM-voorzitter Ger Jaarsma), ontwikkelaars (AM-directievoorzitter Ronald Huikeshove) en beleggers (Bouwinvest-ceo Dick van Hal en Research-directeur Boris van der Gijp van Syntrus Achmea Real Estate & Finance) in debat met vertegenwoordigers van corporaties. De uitkomst leest u een dag later in onze dagelijkse nieuwsbrief.

Zoals gebruikelijk wordt tijdens het congres de Vastgoedman van het Jaar op het schild gehesen. En wordt de eerste ronde gehouden van de Yardi/Vastgoedmarkt Young Talent Award. Van de vijf genomineerde talenten zullen drie zich finalist kunnen noemen. De winnaar wordt bekend na een tweede debatronde op de laatste dag van Provada 2017.

Verrassend in deze editie is de uitkomst van onze jaarlijkse ranglijst van makelaars. Voor het eerst sinds lange tijd is de kampioen van het Nederlandse vastgoed DTZ Zadelhoff van de eerste plaats verdrongen door collega-adviseur CBRE. Dat heeft alles te maken met de overname van DTZ door branchegenoot Cushman & Wakefield per 15 november 2016.

Bij de aankondiging van die overname claimde Cushman direct het marktleiderschap. Maar anderhalve maand DTZ-transacties bleek onvoldoende om de koper op nummer 1 te plaatsen, terwijl die anderhalve maand aan transacties wel betekende dat DTZ de langjarige nummer 2 moest laten voorgaan. Of CBRE zijn koppositie eind 2017 behoudt is de vraag.

In de april-editie zetten wij feitelijk alle makelaars op één in het thema Makelaars. U leest onder andere dat DTZ nog wel marktleider is in bedrijfsruimten en Dynamis op zoek is naar landelijke opdrachtgevers en een internationaal netwerk om zich bij aan te sluiten. Plus een analyse van de positie van JLL na het onverwachte vertrek van regio-topman Vincent Querton.

Johannes van Bentum, hoofdredacteur
johannesvanbentum@vakmedianet.nl

Reageer op dit artikel