nieuws

Renovatie nodig voor alle geïnspecteerde woningen

regios

De eerste 1.450 geïnspecteerde woningen in het hart van het Groningse bevingsgebied moeten allemaal worden versterkt. Dat schrijft nationaal coördinator Groningen Hans Alders in een brief aan de huiseigenaren.

Het gaat om woningen in Loppersum, ’t Zand, Appingedam, Ten Post en Overschild. Hoewel van acuut onveilige situaties geen sprake is, zijn wel maatregelen nodig om aan de nieuwe veiligheidsnorm te voldoen. In de meeste gevallen gaat het om het verstijven van vloeren, het verbeteren van verbindingsconstructies tussen muren en verdiepingen en het aanpassen van funderingen.

Bewoners zullen in veel gevallen tijdelijk hun huis uit moeten. In totaal staan er in de kern van het bevingsgebied 22.000 panden. Over het totaal aantal te renoveren panden en de kosten wil Alders niet speculeren. De kosten zijn voor exploitant Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), een joint-venture tussen Shell en ExxonMobile.

Reageer op dit artikel