nieuws

Aanpak winkelleegstand Zuid-Limburg effectief

regios

De regionale aanpak van winkelleegstand in het Zuid-Limburgse Parkstad heeft de afgelopen twaalf maanden 31 nieuwe winkels en horecazaken opgeleverd.

Dat bericht Streetwise, de organisatie die de leegstand in Zuid-Limburg bestrijdt. In de Zuid-Limburgse Parkstadregio hebben in ruim een jaar 31 (startende) ondernemers hun bedrijf gevestigd. Van de 93 (aspirant-) ondernemers die het begeleidingstraject van gemiddeld zeven maanden doorlopen is een derde gestart. De ondernemers worden begeleid in alle aspecten van de voorbereiding: van concept tot ondernemingsplan, locatie, huurvoorwaarden, financiering en vergunningen.

In het centrum van Heerlen leverde dit 22 nieuwe ondernemingen op, in Kerkrade zes, in Landgraaf twee en in Brunssum een. Met name horecazaken zijn in opkomst; ruim 32 procent van de nieuwe zaken betreft horeca of een mengformule met een horecacomponent. In een tijd waarin het middensegment en ketenformules het moeilijk hebben, weten deze regionaal georiënteerde ondernemingen de consument aan zich te binden met kwaliteit en service. Ook versterken zij de identiteit van de winkelgebieden waar zij zich vestigen.

De ondernemingen zijn alleen gevestigd binnen de winkelgebieden waar nieuwe retailontwikkelingen nog gewenst zijn. De intensieve begeleiding van Streetwise heeft al bewezen startende ondernemers in winkelgebieden een betere slagingskans te bieden; terwijl landelijk na een jaar 50 procent van de starters weer stopt, ligt dit percentage bij Streetwise beduidend lager op 14 procent. Na twee jaar zijn er vervolgens geen afvallers meer. De 31 ondernemers investeerden gezamenlijk ruim 2 miljoen euro en zorgden voor 141 extra arbeidsplaatsen in de retail- en horecasector van Parkstad.

Reageer op dit artikel