nieuws

PI Zaanstad krijgt 5.500 zonnepanelen

regios

De gemeente Zaanstad plaatst 5 november het eerste van 5.500 zonnepanelen op het dak van penitentiaire inrichting Zaanstad (PI Zaanstad).

PI Zaanstad krijgt 5.500 zonnepanelen

Door de toepassing van zonnepanelen en andere ‘duurzame’ energiebronnen als een windmolen in de buurt moet de PI over een jaar energieneutraal draaien. Daarvoor zorgen ook het warmte-koude-opslagsysteem (WKO), de aanwezigheidsdetectie en de verlichting met zoveel mogelijk leds en ‘longlife’ energiebronnen. Volgens de gemeente past de energieneutrale PI in de ambitie om in 2020 ‘klimaatneutraal’ te zijn.

De nieuwbouw door Ballast Nedam begon in mei 2014 en is naar verwachting medio mei 2016 klaar. PI Zaanstad verrijst op het oostelijke gedeelte van bedrijventerrein Hoogtij in Westzaan en biedt plaats aan ruim 1.000 gedetineerden. Het is in eerste instantie tegelijk een huis van bewaring en een gevangenis.

Reageer op dit artikel