nieuws

Zaanstad vraagt Ikea 3 miljoen voor nieuwbouw

regios

Als Ikea een nieuwe vestiging wil realiseren in Zaanstad, moet de Zweedse meubelgigant 3 miljoen euro bijdragen aan de ontsluiting van het plangebied.

Zaanstad vraagt Ikea 3 miljoen voor nieuwbouw

Dat blijkt uit een vertrouwelijke concept-overeenkomst die een ambtenaar per abuis online had gezet. Nadat het Noordhollands Dagblad hierover berichtte, haalde de gemeente het document weer offline. Al jaren overweegt Ikea een nieuwe vestiging te openen op het terrein van de voormalige Bruynzeel-fabriek in Zaanstad. De ontwikkelingscombinatie Converse DC/Ron, gemeente Zaanstad en Ikea hadden daartoe al in 2011 een intentieovereenkomst getekend.

In 2012 zou Ikea 33.000 m2 grond kopen. Dat is nog niet gebeurd, gezien de recente intentieverklaring van de Zweedse meubelketen om een grondpositie te acquireren. Uit het vertrouwelijke document blijkt echter dat Ikea tot begin 2019 de tijd vraagt om tot een definitief besluit te komen. Ikea zou nog twijfels hebben over het type winkel en wil bovendien de mogelijkheid openhouden om helemaal geen winkel te realiseren.

De 3 miljoen euro is bedoeld voor de aanleg van een rotonde om bedrijventerrein Zuiderhout bereikbaar te houden. Daarnaast moet Ikea betalen voor een extra doorsteek over het terrein en bijdragen in de plankosten. De gemeente wil verder dat het pand van Ikea refereert aan de Bruynzeelhallen. Dat is opmerkelijk, aangezien Ikea al eerder had aangegeven het complex zelf te realiseren in de eigen vertrouwde bouwstijl.

Reageer op dit artikel