nieuws

Limburg en Brabant blijven logistieke hotspots

regios

Limburg en Brabant blijven logistieke hotspots

De regio Noord-Limburg is de beste logistieke regio van Nederland, gevolgd door Zuid-Limburg en Zuidoost-Noord-Brabant. Dit blijkt uit de eerste tweejaarlijkse ranking van JLL.

Het logistieke hart van Nederland bevindt zich duidelijk in de zuidelijke provincies. De reden voor deze hoge notering is in veel gevallen de strategische ligging van de regio’s voor internationale distributie en de uitgebreide voorzieningen voor logistieke bedrijven.

‘De uitstekende multimodale bereikbaarheid alsmede de goede en moderne gebouwkwaliteit zorgt ervoor dat veel grote logistieke spelers zich in het zuiden van het land vestigen, waar ze een groot deel van de Europese klanten binnen bereik hebben. Bovendien toont de vastgoedmarkt in deze regio een gezonde ontwikkeling. De regio kent een lage leegstand, hoge opnamevolumes en sterke beleggingsvolumes’, zegt Bas Geijtenbeek, Head of Industrial & Logistics bij JLL.

Uit het JLL-onderzoek blijkt dat het aantal moderne distributiecentra vorig jaar sterk is gestegen. Er was een tekort, en de wensen van de gebruiker worden steeds specifieker. Steeds meer bedrijven laten daarom een distributiecentrum op maat ontwikkelen. Het aantal zogenoemde ‘built-to-suit’-ontwikkelingen zal de komende tijd blijven stijgen, vooral dankzij de sterke groei van e-commercebedrijven.

De opname van logistiek vastgoed is in 2014 met 15 procent toegenomen, naar een totaal van ongeveer 1 miljoen vierkante meter. Bovendien zorgde onder andere het tekort aan modern logistiek vastgoed ervoor dat in veel logistieke hubs de huurprijs zich positief heeft ontwikkeld in de afgelopen jaren. In een groot deel van de logistieke hubs zijn de huurprijzen hierdoor weer op hetzelfde niveau als voor de economische crisis.

Een toenemend aantal ontwikkelaars is bovendien weer bereid zijn om risico’s te nemen bij het ontwikkelen van logistiek vastgoed. Deze markt blijft buitenlandse investeringen aantrekken. De transactievolumes waren met 1,1 miljard euro in 2014 de hoogste van de afgelopen vijf jaar. Vergeleken met 2013 bedroeg de groei 39 procent. Het rendement blijft echter nog wel onder druk staan. Het huidige niveau ligt op 6 tot 6,5 procent, twintig basispunten lager dan eind 2014.

Reageer op dit artikel