nieuws

Transformatie Defensie-eiland Woerden begonnen

regios

Blauwhoed en Vorm zijn dinsdag 17 december in Woerden begonnen met de bouw van de eerste fase van Defensie-eiland. Dit project omvat de transformatie van het voormalige defensieterrein naar een plek om te wonen, werken en recreëren. Door de herontwikkeling wordt het eiland weer integraal onderdeel van de Woerdense binnenstad.

Transformatie Defensie-eiland Woerden begonnen

De eerste fase van Defensie-eiland bestaat uit 44 woningen (19 stadswoningen en 25 appartementen) en wordt samen met geïnteresseerden ontwikkeld. In totaal komen er op het eiland ongeveer 220 woningen. Daarnaast komen er kleinschalige werk- en winkelunits en een fietsbrug die het eiland met het station verbindt.

Vanwege het gebruik door defensie was Defensie-eiland lange tijd niet toegankelijk voor de bewoners van Woerden. Nu krijgt het eiland, dat tegen het stadscentrum aan ligt, weer een verblijfsfunctie. Op Defensie-eiland stonden meerdere loodsen en andere gebouwen van defensie. Een aantal van deze gebouwen met een bijzondere functie, zoals de Wasserij met zijn kenmerkende schoorsteen, blijft behouden en krijgt een nieuwe invulling.

Defensie-eiland wordt in fasen ontwikkeld. Het noordelijke deel wordt als eerste ontwikkeld. Het afgelopen jaar zijn hier de gebouwen gesloopt die niet behouden blijven. De grond, die te lijden heeft gehad onder de werkzaamheden van defensie, is grondig gesaneerd.

De woningen op het noordelijke deel van Defensie-eiland zijn ontworpen door Groosman Partners en Scala Architecten. Naar verwachting worden de woningen in de eerste fase in het eerste kwartaal van 2015 opgeleverd. Defensie-eiland is een ontwikkeling van De Wasserij, een samenwerking van Blauwhoed en Vorm.

Reageer op dit artikel