nieuws

Rijk: deel Nijmegen beschermd stadsgezicht

regios

Een deel van Nijmegen, net rondom het stadscentrum, is door het Rijk aangewezen als beschermd stadsgezicht. Het gaat om de zogenoemde stadsuitleg uit het eind van de negentiende eeuw, die bestaat uit grote villa’s en herenhuizen langs brede singels met veel groen.

Rijk: deel Nijmegen beschermd stadsgezicht

Nergens in Nederland bestaat nog een negentiende-eeuwse stadsuitbreiding die zo gaaf, omvangrijk en compleet is als die in Nijmegen. Het stadsdeel is van nationaal belang op het gebied van architectuur, stedenbouw en cultuurhistorie. Dat was de belangrijkste reden om het gebied aan te wijzen als rijksbeschermd stadsgezicht. Nijmegen bestempelde het populaire woongebied al in 1990 tot beschermd stadsbeeld.

Nijmegen kon pas gaan uitbreiden toen de vestingstatus van de stad in 1874 werd opgeheven. Buiten de voormalige vestingmuren werden twee grote pleinen en een park aangelegd met straten die daar in een stervormig patroon op aansloten. Langs de straten en singels verschenen royale huizen, kantoren en winkels in de stijl van het eclecticisme en Jugendstil. Het was destijds gebruikelijk om zulke huizen van veel details te voorzien, zoals bewerkte trappen, daklijsten, serres, torentjes en balkons. Ook is overal siermetselwerk gebruikt.

Voor eigenaren van woningen en kantoren betekent de aanwijzing tot rijksbeschermd stadsgezicht dat zij in het vervolg een omgevingsvergunning moeten aanvragen als zij iets aan de buitenzijde van hun pand willen veranderen. Ook hekwerken rondom verplicht groene voortuinen behoren tot de bescherming, aldus de gemeente.

Reageer op dit artikel