nieuws

Referendum over erfpacht

regios

Amsterdammers mogen hun mening geven over het nieuwe erfpachtstelsel dat de gemeente voor ogen heeft. Het college van burgemeester en wethouders adviseert de gemeenteraad een referendum te organiseren over de nieuwe plannen voor het versimpelen van het systeem rond het pachten van grond.

Referendum over erfpacht

Voldoende Amsterdammers spraken zich uit voor een referendum, om de gemeente te dwingen tot een burgerraadpleging. In de hoofdstad staan de meeste woningen en bedrijfspanden op gemeentegrond. Eigenaren moeten erfpacht afdragen aan de gemeente. Amsterdam wil het gewraakte erfpachtstelsel drastisch op de schop nemen, zodat bij verkoop voor nieuwe eigenaren direct duidelijk is wat de erfpachtprijs zal zijn.

Amsterdammers zetten een burgerinitiatief op om een referendum over de plannen af te dwingen. Er kwamen 36.000 steunbetuigingen binnen, waarvan ruim 28.000 geldig zijn verklaard. De initiatiefnemers wilden de mogelijkheid krijgen om alternatieven voor de erfpacht voor te leggen, maar dat staat de gemeente niet toe. Het gaat om een zogenoemd correctief referendum, waarin burgers mogen aangeven of ze het met de gemeenteplannen eens zijn of niet. Het college stelt voor het referendum te houden op 22 mei, samen met de Europese Parlementsverkiezingen.

Reageer op dit artikel