nieuws

Gelderland blijft Vrijheidsmuseum steunen

regios

Gelderland had er woensdag uren voor nodig, maar uiteindelijk besloot de provincie om het nieuwe nationale Vrijheidsmuseum WO II, dat in Nijmegen moet komen, te blijven steunen. De provincie geeft de projectorganisatie alvast twee ton van de totaal toegezegde subsidie van zes miljoen euro om verder te kunnen gaan met de plannen.

Gelderland blijft Vrijheidsmuseum steunen

Nederland heeft nog geen nationaal museum dat alles rond de Tweede Wereldoorlog belicht. Er zijn op dit moment nog 67 meest kleine musea die op deelonderwerpen ingaan, maar verwacht wordt dat veel van die particuliere musea in de komende jaren zullen verdwijnen, doordat de generatie die de oorlog nog meemaakte uitsterft.

Het Vrijheidsmuseum WO II moet vergelijkbaar worden met het oorlogsmuseum in Caen in Frankrijk en het WO I-museum in Ieper in België. Het moet gehuisvest worden in een fabriekspand in Nijmegen. Dat is nu een culturele broedplaats. Het is nog niet duidelijk waar de kunstenaars ondergebracht moeten worden.

Het Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds) is initiatiefnemer van het Vrijheidsmuseum en trekt er als derde partij zes miljoen euro voor uit. De drie geldschieters stellen voor elke bijdrage de voorwaarde dat de andere partners ook geld op tafel leggen. Daarom was het voor het museum uiterst belangrijk dat de Gelderse Staten groen licht gaven.

Veel Statenfracties maken zich met betrokken gemeenten zorgen om de toekomst van kleinere, maar wel bekende musea, zoals het Airborne Museum in Oosterbeek, het Oorlogsmuseum in Overloon en het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. Deze musea moeten het Vrijheidsmuseum WO II gaan ondersteunen met een eigen, specialistische collectie, maar gevreesd wordt dat zij niet kunnen overleven. Het vfonds heeft toegezegd ook geld te zullen geven aan de zeer noodzakelijke opknapbeurt voor deze kleinere musea.

Reageer op dit artikel