nieuws

‘Deal Slotervaart niet in belang ziekenhuis’

regios

De rechter moet onmiddellijk een stokje steken voor de voorgenomen verkoop van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis aan zorgondernemer Loek Winter via zijn MC Groep. Deze deal is een ‘zorgvuldig georkestreerde actie’ om een overname er snel door te drukken, maar is niet in het belang van het ziekenhuis en de minderheidsaandeelhouders.

‘Deal Slotervaart niet in belang ziekenhuis’

Dit betoogden de advocaten van minderheidsaandeelhouder Meromi maandag 9 december voor de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam. In Meromi hebben de kinderen van voormalig bestuursvoorzitter Aysel Erbudak een belang.

De raadslieden kenschetsten de deal tussen het Slotervaart, meerderheidsaandeelhouder Delta en andere belanghebbenden als ‘een vluggertje’. Daarbij zouden rechten met voeten worden getreden, terwijl er nog een procedure bij dezelfde Ondernemingskamer loopt over mogelijk wanbeleid bij Delta. Het Slotervaartziekenhuis en Delta zeggen dat ontbinding van de deal met Loek Winter geen optie is in verband met de continuïteit van het ziekenhuis: dat staat er financieel slecht voor en er ligt geen alternatief plan. Het Slotervaart zit in ‘een wurgklem’ door de machtsstrijd tussen de aandeelhouders Delta en Erbudak, stelde de bestuursvertegenwoordiger van het ziekenhuis. Een transactie met de MC Groep ‘verlost het ziekenhuis van deze aandeelhoudersruzie’, zei hij.

Erbudak weerspreekt dat het ziekenhuis financiële problemen heeft. De cijfers die dit moeten aantonen zijn gemanipuleerd door twee daarvoor ingehuurde externe deskundigen. Die zouden banden hebben met de MC Groep, betoogde haar advocaat. De raadsman van de MC Groep deed dit af als ‘paranoïde insinuaties’.

Volgens Erbudak wordt het ziekenhuis na de verkoop ‘gesloopt en in stukken geknipt’. De MC Groep beweert echter dat er een ‘gezond duurzaam basisziekenhuis overblijft’. Oud-bestuursvoorzitter Erbudak zei verder aan een alternatief te werken voor het Slotervaart met een internationaal gerenommeerd ziekenhuisconcern. Deze partij, waarvan ze de naam nog niet wilde prijsgeven, zou een veel hoger bod willen doen en bovendien uitbreidingsplannen hebben voor het Slotervaart. De Ondernemingskamer doet uiterlijk woensdag 11 december uitspraak.

Reageer op dit artikel