nieuws

Vaals stopt met promoten Drielandenpunt om Maharishi

regios

De plannen van de goeroe Maharishi om op het Drielandenpunt in Vaals een internationale ‘universiteit’ voor de wereldvrede te bouwen, is de gemeente Vaals in het verkeerde keelgat geschoten.

De burgemeesters van Vaals, het Duitse Aken en het Belgische Plombières, alle gelegen rond het Drielandenpunt, stoppen daarom met de voorbereiding van een groot grensoverschrijdend project, dat het toerisme in de regio moest bevorderen. Dat heeft de gemeente Vaals afgelopen vrijdag laten weten. Op initiatief van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen wilden de drie steden het project Euregionale 2008 organiseren op het Drielandenpunt. Maar de steden vinden ‘dat het Drielandenpunt als symbool voor deze regio en als cultuurhistorisch en monumentaal grenspunt tussen Nederland, Duitsland en België een neutraal en trinationaal karakter moet behouden en niet mag worden gebruikt voor het uitdragen van politieke, religieuze of levensbeschouwelijke overtuigingen’, aldus de gemeente Vaals in een verklaring. De Euregionale 2008 is een 100 miljoen euro kostend internationaal project, dat uit een groot aantal kleinere projecten bestaat. Een daarvan was een project rond het Drielandenpunt. Euregionale 2008 is opgezet door het ministerie van Volkshuisvesting in Noord-Rijnland-Westfalen. Het project wordt vanuit Aken gecoördineerd en moet de grensoverschrijdende samenwerking bevorderen. Ook wil het project de bedrijvigheid en het toerisme in de regio versterken. Vaals vreest echter dat de Maharishi met zijn plannen het Drielandenpunt als symbool voor de regio in gevaar brengt. De gemeente wil voorkomen dat de activiteiten van het Euregionale 2008-project te goede komen van de doeleinden van de Maharishi.     

Reageer op dit artikel