nieuws

Platteland West-Brabant in trek bij burger

regios

In 2020 zal meer dan driekwart van alle mensen op het platteland niet langer agrariër zijn.

In Noord-Brabant is tussen 1992 en 2002 het aantal agrarische bedrijven met ruim 19 procent gedaald. West-Brabant loopt voorop in de ontmanteling van boerenbedrijven. Dat meldt de website Agri Holland. Boeren stoppen als gevolg van milieuregels, door de verslechterende economie en omdat er geen opvolger is. De boerenbedrijven worden ook opgeslokt door de landhonger van grote infrastructuurprojecten zoals de HSL, snelwegen en tunnels. Negentig procent van de bedrijven die stoppen wordt ontmanteld. Het verkooptraject van een boerderij neemt vanwege de ontmanteling veel tijd in beslag en kan meer dan een jaar duren. De prijs voor woonboerderijen lijkt, na enkele jaren van dalende prijzen, vrij stabiel. In zuidwest Nederland brengt een woonboerderij gemiddeld ongeveer vier ton op.

Reageer op dit artikel