nieuws

North Sea Jazz definitief naar Rotterdam

regios

Het North Sea Jazz Festival verhuist definitief van Den Haag naar Rotterdam.

Dat heeft organisator Mojo gisteren gezegd. Het festival zal dit en volgend jaar nog wel in het Nederlands Congrescentrum in Den Haag worden gehouden.Een van de problemen van het festival is het verdwijnen van de Statenhal van het Congrescentrum. Ahoy in Rotterdam zou daarna een betere locatie zijn. De gemeente Den Haag heeft intensief onderhandeld met de organisatie van het festival om North Sea Jazz voor de stad te behouden. ‘Maar we zijn er niet uitgekomen’, aldus Mojo. Daarmee is na 28 jaar een einde gekomen aan de samenwerking tussen het North Sea Jazz Festival (NSJ) en de gemeente Den Haag. Volgens een gezamenlijk persbericht van de gemeente en het Congrescentrum voldeden de faciliteiten die werden aangeboden na het afbreken van de Statenhal in 2005, wel aan de eisen van het festival. ‘Het NSJ had echter onoverkomelijke productionele bezwaren en zag geen mogelijkheden om in de toekomst substantieel te groeien.’ Vorige week heeft de gemeente Den Haag in samenwerking met het Congrescentrum tekeningen gepresenteerd voor de alternatieve huisvesting van het festival in Den Haag. Een aantal tenten rondom het Congrescentrum zou volgens dit plan als vervanging dienen voor de Statenhal en een aantal kleinere zalen die in 2005 worden afgebroken. Het voorstel is door de festivalorganisatie afgewezen, zegt Mojo, omdat ‘het niet voldoet aan de kwaliteitseisen en randvoorwaarden die de organisatie aan het festival stelt. Zo houdt het plan te weinig rekening met de noodzakelijke bezoekerscapaciteit, publiekstromen en geluidsoverlast. Daarnaast wordt er geen zekerheid geboden omtrent het gebruik van het Paul Acket-paviljoen en de Catsheuvel in de toekomst.’ Ahoy’ biedt volgens Mojo wel de mogelijkheden om het bestaande festivalconcept zonder al te ingrijpende wijzigingen in de toekomst te kunnen voortzetten. ‘Naast het Sportpaleis zijn er in Ahoy’ verschillende grote en kleine zalen en kunnen er op het buitenterrein tenten komen. Hierdoor blijft het mogelijk naast grote namen, die veel bezoekers trekken, ook jazzacts te programmeren voor een meer selectief publiek. Bijkomend voordeel is dat de bereikbaarheid van Ahoy’ per openbaar vervoer uitstekend is, en dat er een zeer groot aantal parkeerplaatsen aanwezig is. Voor het publiek betekent dit dus een betere serviceverlening.’

Reageer op dit artikel