nieuws

Makelaars Vereniging Amsterdam wil zwarte lijst

regios

De Makelaars Vereniging Amsterdam (MVA) heeft behoefte aan een instantie die vastgoedhandelaren die te kwader trouw zijn in kaart brengt.

Dat zegt voorzitter Peter van den Brink van de MVA.Van den Brink wil best meepraten over een lijst, maar het initiatief zal volgens de MVA door bijvoorbeeld de ministeries van Financiën en Justitie moeten worden genomen. ‘Makelaars zijn al verplicht onder de wet Melding Ongebruikelijke Transacties meldingen te doen, dus dit kan er ook nog wel bij’, zegt Van den Brink.De MVA-voorzitter is het zat dat zijn sector bij iedere moord op een bij vastgoedtransacties betrokken zakenman wordt gecriminaliseerd. Een zwarte lijst, of liever nog een grijze lijst zoals die in de VS wordt toegepast, zou makelaars in staat stellen zich beter tegen malafide zakenlieden te verweren. ‘De Bijenkorf kan bij het Bureau Kredietregistratie natrekken of iemand een wanbetaler is, ik kan niet nagaan of een huurder van een bedrijfsruimte een wietteler is’, zegt Van den Brink.In november kondigde burgemeester Job Cohen van Amsterdam aan de ‘vastgoedmaffia’ aan te pakken. Cohen doelde daarmee op malafide vastgoedhandelaren en projectontwikkelaars in de hoofdstad. Projectontwikkelaars die grond van de gemeente kopen, worden doorgelicht. Dat geldt ook voor bij vastgoedtransacties betrokken ambtenaren.

Reageer op dit artikel