nieuws

leeuwarder huizen goedkoop maar onverkoopbaar

regios

Makelaars, woningcorporaties en de gemeente gaan in Leeuwarden onderzoeken waarom in de stad zoveel woningen te koop staan.

In de Friese hoofdstad zijn de koophuizen in vergelijking met de rest van het land spotgoedkoop. ‘Wij als makelaars gissen ook, daarom is een onderzoek goed’, aldus de Leeuwardense makelaar Peter de Vries.In Leeuwarden staan structureel 800 tot 900 huizen te koop, net zoveel als in Groningen, terwijl die stad tweemaal meer inwoners telt. Volgens De Vries kost een derde van het Leeuwarder aanbod tussen de 100.000 tot 150.000 euro. ‘Leeuwarden is daarmee relatief goedkoop. Maar Friesland kent wel de grootste prijsstijging, er is een inhaalslag gaande’, zegt de Vries.Volgens Aitze van den Bos, coördinator woningbouw van de gemeente, is het woningbestand niet problematisch. ‘Wij hebben tenminste geen woningtekort voor starters, zoals de rest van Nederland’, vult Klaas Buwalda, de grootste huizenhandelaar in de stad, aan. Leeuwarden telt 22.000 koopwoningen.Buwalda stelt dat iedereen met een vaste baan, of studenten met ouders met geld een woning in Leeuwarden kunnen kopen. ‘En dat is toch prachtig’, aldus Buwalda.

Reageer op dit artikel