nieuws

inwoner meer tevreden over woning

regios

Amsterdammers zijn meer tevreden over hun woning en de buurt waarin zij wonen.

Met name in gebieden als Nieuw-West, Bijlmermeer en Indische Buurt, waar veel stadsvernieuwing plaatsvindt, geven de bewoners hun omgeving een hoger cijfer. Dit blijkt maandag uit de tweede rapportage van het onderzoek Wonen in Amsterdam, dat tweejaarlijks wordt uitgevoerd. In maart werd het eerste deel van het onderzoek bekendgemaakt. Uit het onderzoek blijkt verder dat 35,2 procent van alle Amsterdammers tot de laagste inkomensgroep horen. Hiervan is 75 procent alleenstaand ouder. Deze groep is er bovendien het minst financieel op vooruit gegaan. Onder de lage inkomens zijn veel Marokkaanse huishoudens. Van alle Marokkaanse huishoudens leeft driekwart van een laag inkomen. Het aandeel koopwoningen maakt 23,9 procent van alle woningen in de hoofdstad uit en het aantal koopwoningen blijft stijgen. Hierdoor stapt een deel van de huishoudens met een hoog inkomen over van een goedkopere huurwoning naar een koopwoning. Uit de cijfers blijft dat in 2005 9,7 procent van de huishoudens met een hoog inkomen in een goedkope woning woont, dit percentage was in 2003 nog ruim 13. Meer dan de helft van alle woningen (53,8 procent) is sociale woningbouw. Toch is het aantal goedkope huurwoningen in Amsterdam (21.7500) groter dan het aantal huishoudens met een laag inkomen (128.350). Amsterdam heeft een tekort aan woningen voor middeninkomens.

Reageer op dit artikel