nieuws

in groningen komt 45.000 m2 aan nieuwe kantoren

regios

De vier markante kantoortorens op de Kempkensberg gaan plaats maken voor nieuwbouw.

De Informatie Beheergroep en het ministerie van Financiën hebben beide besloten tot gezamenlijke nieuwbouw die de Rijksgebouwendienst daar voor hen gaat realiseren. De nieuwe kantoren, met een totale oppervlakte van 45.000 m2, vergen een investering van ongeveer 80 miljoen euro en komen langs de Zuidelijke Ringweg te staan. Op de zuidelijke punt van het gebied, ter hoogte van de Engelse Kamp, komt dan ruimte vrij voor de bouw van woningen en appartementen. Het tussengebied krijgt het karakter van een openbare stadstuin. Dit vormt de kern van een voorlopig stedenbouwkundig plan dat medio mei de inspraak in gaat.Gemeente en Rijksgebouwendienst zijn een samenwerkingsovereenkomst op hoofdlijnen aangegaan, waarin onder meer de taken worden verdeeld en de fasering wordt beschreven. Naar verwachting begint in 2008 de bouw van de kantoren. De kantoren van de IB-Groep en de Belastingdienst bestaan uit twee bouwdelen. Het hoogste bouwdeel is in het voorliggende conceptplan tussen 81 en 92 meter hoog. De lage vleugel wordt maximaal 43 meter hoog.De tweede fase van de kantoren zal na 2015 worden gerealiseerd (ongeveer 30.000 m2). Deze kantoren worden eveneens langs de ringweg gesitueerd en zijn maximaal 43 meter hoog. Aan de zuidkant van de kantoren komt een ondergrondse parkeergarage met 900 plaatsen die bestemd is voor de eigen medewerkers. Op het dek van de parkeergarage komt een openbaar toegankelijke stadstuin.Naar het zich laat aanzien komen er ongeveer zeventig grondgebonden woningen en 200 appartementen. Het merendeel van de woningen komt op de Engelse Kamp. Hier worden drie woonclusters gerealiseerd die bestaan uit een combinatie van grondgebonden woningen met langs het water appartementen. Tussen de nieuwe kantoren en de woonclusters komt een extra appartementengebouw die de openbare stadstuin begrenst. Op de huidige locatie van het kinderdagverblijf Doremi (hoek Haydnlaan – Helperzoom) is een woongebouw geprojecteerd van maximaal vijf lagen.

Reageer op dit artikel