nieuws

fusie woningcorporaties op til

regios

Woningbouwverenigingen Het Oosten uit Amsterdam en Zaandams Volkshuisvesting (ZVH) hebben een verzoek tot fusie ingediend bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

Dat meldde het Financieele Dagblad gisteren. Over de precieze reden om te gaan fuseren willen de partijen nog niets kwijt. De laatste jaren willen vooral kleinere verenigingen fuseren om de toegenomen concurrentie in de woningsector het hoofd te kunnen bieden. Of de NMa de fusie toestaat, is allerminst zeker. Onlangs stelde de marktwaakhond een onderzoek in naar een voorgenomen fusie tussen twee Eindhovense woningcorporaties. De NMa is beducht voor het ontstaan van een te grote machtsconcentratie op de markt voor sociale huurwoningen.Woningcorporatie Het Oosten beheert 18.000 woningen en bedrijfsruimten en is daarmee een van de grootste in Amsterdam. Het Oosten is ook actief in Suriname: in Paramaribo bouwt de corporatie 180 woningen voor remigranten. In 2004 bedroeg de opbrengst in totaal 140 miljoen euro en kwam het bedrijfsresultaat uit op 19 miljoen euro. ZVH heeft 5.500 woningen en bedrijfsruimten onder haar hoede. Bij een omzet van 28 miljoen euro boekte de vereniging in 2004 een winst van 6,6 miljoen euro.

Reageer op dit artikel