nieuws

Flevoland wil nationaal evenemententerrein

regios

Flevoland wil graag een nationaal evenemententerrein binnen zijn grenzen.

Dat maakten de provincie, de gemeente Dronten en Six Flags Holland gisteren bekend. Wat hen betreft heeft het al bestaande evenemententerrein bij attractiepark Six Flags de beste kaarten om te worden gebruikt voor grote openluchtevenementen. De drie partijen zeiden dit in reactie op het onderzoeksrapport dat het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) dinsdag presenteerde. Daaruit blijkt dat Nederland twee nationale evenemententerreinen nodig heeft. Grote evenementen in de open lucht worden nu namelijk vaak geremd in hun groei. Naast het Six Flags/Jamboree-terrein in Dronten noemde het NBTC ook Spaarnwoude bij Velsen, het TT-circuit in Assen, Vliegveld Teuge in Voorst/Apeldoorn en Landgoed de Gulbergen in Nuenen als mogelijke locaties.General manager M. Schonenberg van Six Flags vindt dat het terrein bij zijn park voldoet aan de strenge eisen waaraan een nationaal evenemententerrein moet voldoen. ‘We hebben 180 hectare beschikbaar, liggen op afstand van woon- en natuurgebieden en heel centraal in Nederland. Wij hebben de vergunningen en de regelingen met hulpdiensten voor elkaar.’ Bovendien hebben Six Flags, de gemeente Dronten en de provincie Flevoland veel ervaring met grote evenementen. ‘Lowlands wordt hier al jaren gehouden en vroeger werd hier de World Jamboree georganiseerd’, zegt de Dronter wethouder A. Haverkort.Aan de infrastructuur moet nog wel wat gebeuren, vindt gedeputeerde A. Greiner. ‘Die is nu krap toereikend. We kunnen het aan, maar het is niet optimaal. De komst van de Hanzelijn en de aanleg van de N23 (tussen Dronten en Kampen, red.) kan die situatie verbeteren.’Festivaldirecteur E. van Eerdenburg van Lowlands vindt ook dat het terrein bij Six Flags prima dienst kan doen als nationaal evenemententerrein. ‘Er zijn hier veel mogelijkheden. Nu bouwen we ieder jaar een grote stad voor drie dagen. Dat kost miljoenen en daarna trekken we alles weer uit de grond. Het zou geweldig zijn als de faciliteiten hier gewoon permanent aanwezig zouden zijn.’Samen met professionele partijen, zoals Mojo en ID&T, gaan Six Flags, Dronten en de provincie de mogelijkheden voor een nationaal evenemententerrein in kaart brengen. Volgens een woordvoerder van de gemeente Dronten is met de ontwikkeling van een nationaal evenemententerrein maximaal 60 miljoen euro gemoeid.     

Reageer op dit artikel