nieuws

Efteling verruilt plan Droomrijk voor twee kleinere parken

regios

De Efteling schrapt de plannen voor het grote vakantiepark Droomrijk.

Daarvoor in de plaats komen twee veel kleinere parken met verblijfsaccommodatie. In plaats van 3600 slaapplaatsen komen er nu zo’n 2600 ten zuiden van het attractiepark. Door deze aanpak komt er meer ruimte voor natuur. Dit is het resultaat van afspraken tussen de Efteling, de Brabantse Milieufederatie (BMF) en Vereniging Natuurmonumenten. Deze drie partijen hebben woensdag 12 mei een overeenkomst gesloten over uitbreiding van de Efteling met verblijfsaccommodatie. Dat wil het bedrijf al lang maar de natuurcompensatie vormde de afgelopen jaren het struikelblok. De Efteling voldeed aan de provinciale richtlijnen op dit vlak, maar de natuurorganisaties vonden deze normen te laag. Daarom zijn er allerlei vertragende juridische procedures geweest over Droomrijk. Nu ligt dat anders omdat de afspraak is gemaakt dat BMF en Natuurmonumenten afzien van bezwaarprocedures.De afspraken draaien om drie hoofdpunten. De Efteling ontwikkelt verblijfsaccommodatie met maximaal 1500 bedden ten zuidwesten van het park. Dit terrein is 16 hectare groot. Het gebied wordt gecompenseerd met 29 hectare ‘nieuwe’ natuur. Op een gebied van 10 hectare ten zuidoosten van het park mag de Efteling ongeveer 10 procent bebouwen wat zo’n 500 bedden oplevert. Voor een resterend gebied van 52 hectare maken de drie partijen samen een zogenoemd natuurontwikkelingsplan. Net als voor Drooomrijk houdt de Efteling rekening met een investering van ongeveer 100 miljoen euro voor de nieuwe plannen. Met de overeenkomst tussen de Efteling en de natuurorganisaties is de kou nog niet uit de lucht voor de Kaatsheuvelse onderneming. Voor de nieuwe plannen moeten weer alle procedures worden doorlopen waar iedereen bezwaar tegen kan indienen. Naar verwachting gaat het anderhalf tot drie jaar duren voor de Efteling met de bouw kan beginnen.    

Reageer op dit artikel