nieuws

Den Haag verkoopt 2000 woningen

regios

De gemeente Den Haag gaat 2000 woningen zo snel mogelijk verkopen.

De woningen zijn nu nog eigendom van NV Woningbeheer, waarvan de gemeente de enige aandeelhouder is. De gemeente hoopt tientallen miljoenen euro’s te verdienen met de verkoop van de panden. Het stadsbestuur stelt strenge voorwaarden aan de verkoop. Zo mag de directie van Woningbeheer alleen zaken doen met bonafide kopers en komt er een speculatiebeding, waardoor kopers de aangekochte panden vijf jaar lang niet mogen doorverkopen. Woningbeheer houdt zich op grote schaal bezig met woningverbetering in Den Haag. Op het moment heeft het bedrijf ruim 2700 panden in eigendom. Sinds ruim een jaar is de gemeente bezig met het afstoten van de NV Woningbeheer. Het gaat om een delicate zaak, die eind september na een reeks publicaties in de Haagsche Courant over belangenverstrengeling zelfs leidde tot het aftreden van verantwoordelijk wethouder A. Hilhorst (PvdA). De voorganger van wethouder Norder trad af omdat hij vond dat er in zijn eigen politieke kring niet genoeg draagvlak meer was voor zijn wethouderschap. Norder wilde niet zeggen hoeveel geld de gemeente precies hoopt over te houden aan de verkoop van de woningen. In het verleden ging het stadsbestuur uit van een opbrengst van 90 miljoen euro. Door strenge voorwaarden te stellen hoopt het college van burgemeester ven wethouders huisjesmelkers en malafide makelaars uit te schakelen. Woningbeheer, dat de afgelopen jaren vooral in de achterstandswijken van Den Haag een dikke vastgoedportefeuille opbouwde, gaat in de toekomst minder panden aankopen. ‘Wel zal Woningbeheer incidenteel nog aankopen doen van zogeheten rotte kiezen, zoals panden die door brand zijn verwoest en waar al jaren niets mee gebeurt’, aldus Norder.     

Reageer op dit artikel