nieuws

corporatie talis verkoopt 700 woningen

regios

Corporatie Talis, actief in Nijmegen en Wijchen, verkoopt de komende vier jaar ruim 700 huurwoningen, zo meldt De Gelderlander.

Talis bezit 13.521 woningen. Afgelopen jaar verkocht de woningcorporatie 138 woningen. De belangrijkste reden voor de verkoop is dat de actie geld oplevert voor de realisering van nieuwbouwprojecten. De verkoop van een bestaande woning levert gemiddeld een boekwinst op van 100.000 euro. Op de bouw van een nieuwe sociale huurwoning zit een verlies van 50.000 euro. Door een woning te verkopen, kan Talis het verlies op de bouw van twee nieuwe woningen compenseren. De komende jaren wil de woningcorporatie 300 tot 350 nieuwe woningen per jaar bouwen. Dat kost de corporatie veel geld. In 2005 werd op de nieuwbouwprojecten een verlies geleden van 7,5 miljoen euro. Dit jaar komt het verlies uit op 11 miljoen euro. Dit kan Talis alleen volhouden door voldoende huurwoningen te verkopen. Talis garandeert overigens dat 90 procent van haar bezit binnen de betaalbare sfeer zal blijven. Nu hebben de meeste woningen een maandhuur tussen 331 en 475 euro.Uit het jaarverslag over 2005 blijkt dat Talis het financieel goed doet. 2005 werd met een positief resultaat van 25 miljoen euro afgesloten. De verwachting is dat de algemene reserve van Talis de komende vijf jaar met 37 procent groeit. Talis heeft dat geld nodig voor de nieuwbouwprojecten, onder meer bij het Stationsplein in Nijmegen. Bovendien wil de corporatie vanaf 2008 ook weer een groot aantal sociale huurwoningen bouwen in de Waalsprong.

Reageer op dit artikel