nieuws

Begin bouw centrumplan Hoochwoert

regios

Gisteren is in Woerden de bouw begonnen van de ontwikkeling van centrumplan Hoochwoert.

Het plan omvat 9000 m2 winkels, woningen en een grote parkeergarage. De totale investering van 95 miljoen euro is gericht op intensivering én behoud van de historische binnenstad. De investering in de gebouwen bedraagt 68 miljoen euro, terwijl de gemeente 27 miljoen euro investeert in de openbare ruimte en de herinrichting van de binnenstad. Met eenvoudige stedenbouwkundige ingrepen ontstaat een nieuw winkel- en wandelgebied met veel meer en logischer looproutes dan voorheen. Het masterplan voor Hoochwoert voorziet in vijf individuele gebouwen. Er is nadrukkelijk gezocht naar versterking van het historische karakter van de stad. Beeldbepalende elementen als het Arsenaal, de Kazerne, de voormalige pastorie, de Kerk en Concordia vormden het uitgangspunt voor het architectonisch ontwerp. Woerden krijgt een volwaardig stadsplein, deels op de historische plaats van het Romeinse Castellum. Voor de architectuur werden drie architecten ingeschakeld, elk van hen met veel ervaring in historische binnensteden: Jo Crepain, Groeneweg & Van der Meijden en Rappange & Partners. Het masterplan voor Hoochwoert werd ontworpen door T+T Design te Gouda, het ontwerpbureau van AM. Onderdeel van het project is de herbestemming van een kazerne uit 1787, die zal worden omgebouwd tot winkels en woningen. De kazerne vormt samen met de nieuw te ontwikkelen gebouwen en het plein het nieuwe hart van de binnenstad. Onder de nieuwe gebouwen en het plein bevindt zich een parkeergarage van ruim 500 plaatsen. Het winkelgebied van Woerden bestaat nu nog uit één as, met een hoofdwinkelstraat, de Voorstraat, en een parallelstraat, de Rijnstraat. Hoochwoert introduceert een nieuw winkelgebied. Tussen beide winkelgebieden ontstaan nieuwe passantenstromen. Gelijktijdig met de realisatie van het project zal de gemeente het aangrenzende openbaar gebied herinrichten en de gehele verkeerscirculatie rondom het centrum aanpassen. Het plan voorziet ook in 74 zeer uiteenlopende woningen, waaronder sociale koopwoningen. In totaal ontstaan er bijna veertig verschillende woontypen, in afmetingen variërend van 50 tot 250 m2. De oplevering van het project is gepland in het najaar van 2006. Interpolis Vastgoed heeft het project aangekocht voor Stichting Pensioenfonds Rabobankorganisatie.     

Reageer op dit artikel