nieuws

almere claimt 2 miljard euro van zuiderzeelijn

regios

De gemeente Almere wil 2 miljard euro van de door het Rijk gereserveerde geld voor de Zuiderzeelijn investeren om het openbaar vervoer tussen Almere en de Randstad te verbeteren.

Dat zei een woordvoerder van de gemeente maandag.Het kabinet ziet af van de aanleg van de Zuiderzeelijn, een spoorwegverbinding tussen de Randstad en Noord-Nederland, omdat de kosten niet tegen de baten opwegen. Het Rijk had 2,7 miljard euro opzij gezet voor de aanleg. Dat geld komt nu vrij. Volgens Almere heeft zij het geld harder nodig dan het noorden, omdat de echte knelpunten in de infrastructuur rond Amsterdam en Almere zitten en niet in het noorden. ‘De noodzaak is hier veel groter’, meent de woordvoerder. Almere wil tussen 2010 en 2030 minimaal 45.000 nieuwe woningen neerzetten aan de westkant. ‘We willen aantrekkelijke woonmilieus neerzetten, maar dan moet er wel een nieuwe verbindingslijn komen. Alles gaat nu via de navelstreng over de Hollandse Brug.’ Hij doelt hiermee op de wens van Almere, namelijk de Ijmeerverbinding, als rechtstreekse lijn tussen Almere Pampus en Amsterdam IJburg.

Reageer op dit artikel