nieuws

aanleg tweede maasvlakte begint in 2008

regios

De aanleg van de Tweede Maasvlakte kan in het voorjaar van 2008 beginnen.

Deze verwachting spraken ministers Karla Peijs (Verkeer en Waterstaat) en Sybilla Dekker (VROM) gisteren uit in een brief aan de Tweede Kamer. Om over twee jaar met de uitbreiding van de Rotterdamse haven te kunnen beginnen, hebben de twee bewindslieden een nieuw tijdsplan uitgestippeld. Dit plan was nodig nadat de Raad van State vorig jaar de gemaakte plannen terugfloot. In de plannen zou volgens de bestuursrechters onvoldoende rekening zijn gehouden met milieu, boeren en vissers.Peijs en Dekker willen alleen het noodzakelijke huiswerk overdoen. Een heel nieuw plan met daarin aanvullende maatregelen voor bijvoorbeeld de luchtkwaliteit in het Rijnmondgebied zou ‘forse vertraging’ voor de Tweede Maasvlakte betekenen. De ministers willen nu een milieuconvenant sluiten met betrokken gemeenten en maatschappelijke organisaties. Hierin moeten afspraken komen om negatieve effecten van de havenuitbreiding te compenseren. De ministers verwachten dat de oude plannen voor de zomer hersteld en aangevuld zijn. Mogelijk kan de Tweede Kamer voor het eind van dit jaar het hernieuwde plan voor de havenuitbreiding behandelen. Op de Tweede Maasvlakte komt 1000 hectare nieuw bedrijventerrein. Het Havenbedrijf Rotterdam wil in deze nieuwe haven vooral grote containeroverslag gaan doen.

Reageer op dit artikel