nieuws

Werkgevers claimen schade voor grondverzetters

Projectontwikkeling

Werkgevers claimen schade voor grondverzetters

Het bedrijfsleven gaat een schadeclaim indienen tegen het kabinet, omdat grondverzetters een tijdlang niet konden werken door de maatregelen rond PFAS.

‘Mevrouw Van Veldhoven heeft zelf gezorgd voor een verschrikkelijk bedrijfsongeval. Eén man plus een machine in het grondverzet kost ruwweg 100 euro per uur. We gaan uitzoeken hoeveel uren niet zijn gemaakt, en die claim, die kunnen ze verwachten’, zei voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW.

‘Dit kan echt niet voor onze ondernemers’, voegde voorzitter Janneke Wijnia-Lemstra van de brancheorganisatie van grondverzetters, Cumela, daar aan toe.

Stikstof

Ook over de aangekondigde maatregelen om de uitstoot van stikstof te verminderen, is VNO-NCW kritisch. De Boer: ‘Men probeert met een aantal maatregelen op korte termijn de bouwproductie los te trekken. Daar zijn we positief over, maar wat ontbreekt is hoe het gaat werken. Het lijkt er een klein beetje op dat men het over de heg flikkert richting provincies, die het vervolgens zelf mogen uitzoeken. Dat leidt tot verwarring, niet tot een eenduidige oplossing. We hebben daar zorgen over.’

De Boer is verder kritisch over de houding van de politiek. ‘Men is in beweging gekomen, maar wat heeft het lang geduurd en wat is dat jammer dat het zo moet tegenwoordig met de politiek in Nederland. De politiek zit gevangen in zichzelf en luistert niet goed naar wat er speelt in de markt en bij bedrijven.’

Bouwend Nederland

Door de huidige stikstofcrisis staan in de bouw- en infrasector duizenden banen op het spel en gaan miljarden euro’s aan omzet verloren, zei algemeen directeur Fries Heinis van Bouwend Nederland. ‘Dat moet wat ons betreft vandaag opgelost worden. Dat is meteen ook de lacune in het hele verhaal. Er wordt een aanzet gegeven voor maatregelen, maar dat duurt verschrikkelijk lang. PFAS is een nog veel slechter verhaal, daar is niet het begin van een oplossing te vinden.’

Volgens voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland gaat de crisis veel verder dan alleen de bouwsector. ‘Wij vragen om snelheid. De minister-president heeft het over schaarste. Een ding is schaars: tijd. We hebben geen tijd meer.’

Bam ontevreden

Topman Rob van Wingerden van bouwconcern Bam is niet tevreden met de woensdag onthulde kabinetsmaatregelen tegen de stikstofcrisis. ‘Er zijn nog duidelijk zorgen of het genoeg is en of het snel genoeg is’, zei hij in een interview op Radio 1.

‘Er moet nog een hoop gebeuren’, zei hij over de drie aangekondigde maatregelen die stilgelegde woningprojecten én infrastructuurprojecten weer op gang moeten helpen. ‘Voor de huizen is het mogelijk genoeg, maar voor de infra denken we dat het echt onvoldoende is.’

Van Wingerden wijst erop dat de maatregelen nog door de Eerste en Tweede Kamer moeten worden geloodst. Dat kost een hoop tijd. Vooral kleinere bedrijven in de bouw krijgen daar snel last van. ‘Als deze plannen nog uitgewerkt moeten worden, dan vliegen de weken zo niet maanden voorbij. Daar hebben niet alle bedrijven de tijd voor.’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels