nieuws

Transformatie Keynes Building liep stuk op huur en erfpacht

Projectontwikkeling

Transformatie Keynes Building liep stuk op huur en erfpacht

De onlangs aangekondigde verkoop van kantoorpand Keynes Building volgt op het vastlopen van een plan voor transformatie naar woningen door eisen van de gemeente Amsterdam.

Dat concludeert Vastgoedmarkt op basis van stukken in het Kadaster en een gesprek met een bron die bekend is met het project.

Een joint venture tussen 1Zone Capital en Flemyn kocht het Keynes Building in Amsterdam van AG Keynesplein 4, een vastgoedvehikel van de Nederlandse investment manager APF International en de Amerikaanse beheerder van alternatieve beleggingen Angelo Gordon. De verkoop werd 25 november bekendgemaakt.

Teruggeleverd door Aegon

Nog maar drie weken eerder, op 5 november, had AG Keynesplein 4 het pand aan het John. M. Keynesplein 4 in bezit gekregen. Dat gebeurde bij een teruglevering door Aegon Levensverzekering, zo blijkt uit een akte uit het Kadaster. Namens Aegon trad daarbij woningbelegger en -ontwikkelaar Amvest op.

Reden voor die teruglevering was dat was voldaan aan ontbindende voorwaarden die in de akte van levering niet nader omschreven worden. Wel blijkt uit het document dat AG Keynesplein 4 het gebouw op 1 mei 2017 aan Aegon had verkocht met die ontbindende voorwaarden.

Lagere huur, hogere erfpacht

APF had een vergevorderd plan om het Keynes Building te transformeren naar woningen, zo bevestigt een bron bekend met het project. Amvest kocht dat project namens Aegon.

Maar het verwachte rendement kwam onder druk te staan door eisen van Amsterdam. De gemeente wilde goedkopere woningen dan de ontwikkelaars. Vlak voor het project had moeten beginnen, kwam de gemeente bovendien met een veel hoger dan verwachte erfpachtcanon, aldus de bron.

Koopprijs en verkoopprijs

De aangetrokken kantorenmarkt bood uitkomst. De kopers van het 10.805 m2 grote en volledig lege Keynes Building betaalden ongeveer 27,5 miljoen euro, zo heeft Vastgoedmarkt in de markt vernomen. APF International en Angelo Gordon hadden het pand in 2016 gekocht voor 14 miljoen euro.

Betaalbare woningen

In een reactie zegt een woordvoerder van de gemeente Amsterdam dat er al veel woningen in de plaats van kantoren zijn gekomen en dat de gemeente voor een transformatie afhankelijk is van de eigenaar.

‘Voorop staat dat we als gemeente inzetten op gemengde woon-werkgebieden met betaalbare woningen. Daar zetten we niet alleen op in, we boeken ook resultaten. De afgelopen jaren is er 700.000 m2 aan kantoorruimte onttrokken aan de voorraad. Daarvoor in de plaats kwamen 6.500 nieuwe woningen, hotels en voorzieningen’, aldus de zegsman.

Inzetten op transformatie

Hij vervolgt: ‘Maar we zien inmiddels ook dat de kantorenmarkt aantrekt. Er is ook vraag naar nieuwe, moderne en duurzame kantoren. We zijn ook afhankelijk van de eigenaar. De gemeente blijft inzetten op transformatie naar betaalbare woningen om gemengde woon-werkgebieden te realiseren, ook in het genoemde gebied.’

Reageer op dit artikel