nieuws

Schoonheidsprijs ARC19 toegekend aan stek voor vogelspotters

Projectontwikkeling

De esthetiek van houten vogelobservatorium ‘Tij’ nabij het Haringvliet is tijdens ARC19 bekroond met de ARC Detail Award.

Schoonheidsprijs ARC19 toegekend aan stek voor vogelspotters
Vogelobservatorium Tij. Foto: Katja Effting

Tijdens de feestelijke uitreiking in Pakhuis West in Amsterdam zijn de winnaars van de ARC19 Awards bekend gemaakt. De prijzen bekronen het allerbeste werk van afgelopen het jaar in de categorieën architectuur, stedenbouw, interieur, meubel, detail, innovatie en development. Daarnaast werd Herman Hertzberger onderscheiden met de ARC19 Oeuvre Award en mocht Anne Dessing de ARC19 Jong Talent Award in ontvangst nemen.

Esthetiek en functionaliteit

De award voor het ontwerp met de beste detaillering ‘die bijdraagt aan de esthetiek en functionaliteit van het gebouw’, ging naar Tij. RAU Architecten ontwierp, in samenwerking Ro&Ad Architecten en in opdracht van het Droomfondsproject, een reusachtige houten constructie in natuurgebied Scheelhoek bij het Haringvliet. Het observatorium, bestaande uit riet, kastanjepalen en zand, is parametrisch ontworpen om een goede verhouding te krijgen tussen vorm, constructie, afmeting en kijkgaten.

Duurzame visie

De jury van de ARC19 Detail Award bekroont architectonisch uitdagende, reeds voltooide projecten die zich onderscheiden door innovatieve details binnen een samenhangend totaalconcept. Vogelobservatorium ‘Tij’ blinkt hierin volgens de jury uit. Daarnaast prijst de jury de duurzame visie die het project uitstraalt.

Circulair systeem

Cyclisch denken is wat  RAU vanzelfsprekend. ‘Het markeert een fundamenteel andere benadering van een huisvestingsopgave; niet resulterend in een op zichzelf staand gebouw maar als actief element in een circulair systeem.’

Reageer op dit artikel