nieuws

NVB: Ook stikstofakkoord haalt bouw niet uit het slop

Projectontwikkeling

NVB: Ook stikstofakkoord haalt bouw niet uit het slop

Het deze week door het kabinet gepresenteerde stikstofakkoord helpt de bouwsector nog niet bij het oplossen van de problemen op de woningmarkt, aldus voorzitter Piet Adema bij de opening van het jaarcongres van brancheorganisatie NVB Bouw.

De coalitie presenteerde eerder deze week een pakket maatregelen om zo snel mogelijk het stikstofprobleem aan te pakken. De snelheidsverlaging van 130 tot 100 kilometer per uur op snelwegen sprong het meest in het oog. Onder de overeengekomen maatregelen valt ook de overgang naar veevoer met daarin speciale enzymen, om ervoor te zorgen dat koeien minder stikstof uitstoten. Ook moet er worden geïnvesteerd in natuurbescherming.

Te weinig bouwlocaties

Het moet er in de beleving van het kabinet voor zorgen dat grote (woningbouw)projecten die nu stil liggen door de stikstofcrisis zo snel mogelijk weer kunnen worden opgepakt. Volgens NVB-voorzitter Adema is, ook als de stikstof- en PFAS problemen direct worden opgelost, de woningmarkt niet uit de problemen. ‘Het aantal bouwlocaties waarop woningen mogen komen was al te laag, maar doordat de vergunningverlening de afgelopen maanden stil lag is de krapte nu op een ongekend niveau.’

‘Stoppen met praten’

De branchevereniging voor woningbouwers en -ontwikkelaars vraagt hierom of de minister voor wonen zich persoonlijk in wil spannen om 100 woningbouwprojecten extra snel vergund te krijgen. ‘Op veel locaties kan de spade snel in de grond, als we stoppen met praten en beginnen met besturen’, aldus Adema.

Soms wachten ontwikkelaars op een advies van een ambtenaar die parttime werkt, terwijl met een beetje extra capaciteit de bouw gewoon kan starten

Extra capaciteit

Vaak houden volgens de brancheorganisatie capaciteitstekorten bij de gemeentelijke diensten, of discussies tussen gemeentes en provincies onderling potentiële locaties langer op slot dan nodig zou zijn. ‘Soms wachten ontwikkelaars op een advies van een ambtenaar die parttime werkt, terwijl met een beetje extra capaciteit de bouw gewoon kan starten.’ De brancheorganisatie pleit er voor om bij ‘evident kansrijke plannen’ capaciteit vrij te maken.

Reageer op dit artikel