nieuws

Nieuwe Decathlons Zuid-Holland van de baan

Projectontwikkeling

Nieuwe Decathlons Zuid-Holland van de baan
Decathlon Akmaar

Sportwinkelketen Decathlon mag geen nieuwe vestigingen openen in Schiedam en Den Haag.

Het Franse bedrijf wil megafilialen openen bij het stadion van ADO Den Haag en bij knooppunt Kethelplein in Schiedam, maar Zuid-Holland geeft daar opnieuw geen toestemming voor. Extern advies toont volgens de provincie aan dat de juridische risico’s te groot en daarmee onaanvaardbaar zijn. Ontheffing voor een vestiging van Decathlon zal een negatief effect hebben op het functioneren van de bestaande centra, het reduceren van autogebruik en het concentreren van detailhandel in de centra.

Centra levendig houden

‘Het provinciaal uitgangspunt is om de vitaliteit, kracht en aantrekkelijkheid van centra te bevorderen en te versterken door detailhandel zoveel mogelijk daar te vestigen’, zegt gedeputeerde Anne Koning (Ruimtelijke Ordening). ‘Dat houdt de centra levendig. In het onlangs gesloten coalitieakkoord hebben wij dit nogmaals bevestigd.’

De zaak sleept zich al sinds 2014 voort. Decathlon wil dat de winkels veldjes krijgen, zodat klanten sporten en producten kunnen uitproberen. De gemeenten hadden al ingestemd met de komst van de winkels en hun bestemmingsplannen aangepast, maar de provincie stak er een stokje voor. De grote winkels zouden slecht zijn voor de middenstand in de binnensteden, en dat zou tot leegstand kunnen leiden. De Raad van State gaf Zuid-Holland eerder dit jaar opdracht om nog een keer naar de plannen te kijken. Dat is nu gebeurd, maar de mening van de provincie is niet veranderd.

Vechten tot het hoogste niveau

Decathlon is een van de buitenlandse retailers waar de Raad van State het druk mee heeft. Gevestigde retailers vechten tot op het hoogste niveau tegen de komst van buitenlandse concurrenten, zo bleek uit het winkelonderzoek 2017 van Vastgoedmarkt.

Bij een zoekactie naar rechterlijke uitspraken op de website van de Raad van State kwam Decathlon toen drie keer naar boven. De Duitse bouwmarktketen Bauhaus oogstte in drie jaar dertien uitspraken met zijn inspanningen zich te vestigen in Den Hoorn (bij Delft), Duiven, Hengelo, Venlo en Groningen. De exacte combinatie van de woorden Hornbach Real Estate – zo heet de vastgoedpoot van de Duitse bouwmarktketen Hornbach – was goed voor nog eens veertien uitspraken van de Raad van State, maar dan over de periode sinds 2012.

Reageer op dit artikel