nieuws

Marktpotentieel van 600 miljoen euro voor smart homes

Projectontwikkeling

Marktpotentieel van 600 miljoen euro voor smart homes

Elektrotechnische installateurs kunnen 600 miljoen euro extra verdienen bij het opplussen van koopwoningen tot zogeheten smart homes, zo heeft ING becijferd. 

De doorbraak van smart homes, een woning met meer comfort door gebruik van technologie, komt volgens ING dichterbij. Goedkopere sensoren, draadloze apparatuur en stembediening maken toepassing op grotere schaal mogelijk.

Exclusief huurwoningen

Uit onderzoek van het ING Economisch Bureau blijkt dat 20 procent  van de gevraagde consumenten daar bij de koop van een woning enkele duizenden euro’s voor over te hebben. Ruim 16 procent heeft er een tot 2 procent hogere aankoopprijs van een woning voor over en ruim 4 procent heeft er 2 tot 4 procent voor over. Indien deze 20 procent consumenten hun koopwoning smart (laten) maken bij aankoop dan betekent dat een jaarlijkse potentiële marktomzet van ruim 600 miljoen euro. Bij een huidige elektromarkt van installateurs van circa 1,7 miljard euro is dat een marktpotentieel van bijna 35 procent extra omzet. Dat is nog exclusief de markt voor huurwoningen.

Nieuwe spelers

‘Technische installaties en dus ook smart homes in woningen zijn traditiegetrouw het domein van de installateur. Dit staat echter onder druk doordat consumenten zelf steeds meer kunnen installeren’, aldus Maurice van Sante, Senior Econoom bij ING Economisch Bureau. ‘De installateur krijgt daarnaast te maken met allerlei nieuwe spelers die slimme apparatuur aanbieden en de installatie daarvan. Internetproviders, IT-bedrijven, energiemaatschappijen en retailers zijn bezig deze markt te betreden.’

Geen prioriteit

Als bewoners moeten kiezen bij het investeren in hun koopwoning staat het smart maken van de woning niet bovenaan. Slechts 3 procent wenst zijn woning het liefst van slimme apparatuur te voorzien. Ruim een derde kiest er liever voor om te investeren in een zuinigere woning en bijna een vijfde (18 procent) voor extra woonoppervlakte.

Reageer op dit artikel