nieuws

Kantoor EMA: spoed kost rendement

Projectontwikkeling

Kantoor EMA: spoed kost rendement

De Nederlandse overheid was er veel aan gelegen om het European Medicines Agency naar Nederland te halen, maar het Rijksvastgoedbedrijf haalt weinig rendement op de huisvesting ervan.

Dat is af te leiden uit informatie die naar buiten is gebracht over het op 15 november geopende kantoor aan de Zuidas. Voor de eeuwige afkoop van de erfpacht voor de grond betaalde het Rijksvastgoedbedrijf 94.088.400 euro, zo blijkt uit de erfpachtovereenkomst, ingezien door Vastgoedmarkt. Voor de bouw inclusief twintig jaar onderhoud bedroegen de kosten 255 miljoen euro. De totale kosten bedragen 349 miljoen euro. Daartegenover staat volgens het FD een jaarhuur van 10,45 miljoen euro. Het huurrendement komt daarmee op 3,0 procent.

Het lage rendement lijkt de hoge prijs te weerspiegelen om het gebouw in zeer korte tijd opgeleverd te krijgen. In mei 2018, twee maanden na de officiële contractondertekening met de combinatie Dura Vermeer/Heijmans, ging de eerste paal de grond in voor het 39.000 m2 grote gebouw, dat onder meer zeven grote vergaderzalen bevat. De negentien verdiepingen hebben een totale hoogte van 81 meter. Normaal staat voor zo’n project drie jaar in plaats van de achttien maanden die het geduurd heeft, stelt de bouwcombinatie.

Weinig te kiezen

Nederland werd in 2017 aangewezen als nieuwe vestigingsplaats voor het EMA, nadat het agentschap door de aankondiging van de Brexit op zoek moest naar een nieuw vestigingsland in de Europese Unie. Na afloop van ‘een zenuwslopende’ stemprocedure in Brussel won Amsterdam het EU-agentschap via een loting van Milaan. Keiharde voorwaarde was dat de nieuwe huisvesting uiterlijk 15 november 2019 zou worden opgeleverd.

Bij de aanbesteding van het project raakte de Nederlandse overheid verzeild in een situatie waarin er gezien de haast weinig te kiezen viel, zo meldde Cobouw destijds. Vier gegadigden mochten niet meedingen omdat zij niet over de vereiste verklaringen beschikten. Zublin liet de kans passeren en stapte begin februari 2018 uit de race. Zo kwam Dura Vermeer in een monopoliepositie.

Geen uitspraken

Een woordvoerder van het Rijksvastgoedbedrijf kan de huurprijs niet bevestigen en wil geen informatie geven over het rendement. ‘Het RVB kan geen uitspraken doen met betrekking tot de huurafspraken van het EMA en speculaties over bijvoorbeeld grondprijzen.’

Reageer op dit artikel