nieuws

Kabinet: snelheid en zorgvuldigheid centraal

Projectontwikkeling

Kabinet: snelheid en zorgvuldigheid centraal

Snelheid en zorgvuldigheid staan centraal bij de maatregelen die het kabinet neemt om Nederland uit de stikstofimpasse te trekken.

Het kabinet presenteerde woensdagochtend de plannen om de maximumsnelheid te verlagen en via een noodwet de dijk- en kustversterkingen te laten doorgaan.

De meeste maatregelen zijn dinsdag al uitgelekt. Het gaat volgens premier Mark Rutte om ‘moeilijke maatregelen’, die genomen worden om de belangen van ‘boeren, ondernemers en werknemers’ te beschermen.

Woningbouw

Het kabinet geeft prioriteit aan woningbouw en wegenaanleg. Maar ook boeren die door willen met hun bedrijf of zelfs willen uitbreiden, krijgen daar de mogelijkheid voor, mits het op duurzame manier gebeurt. Voor investeringen in verduurzaming trekt het kabinet geld uit. Veehouders krijgen een speciaal type veevoer waardoor de mest van het vee minder stikstof uitstoot.

Ook de problemen die zijn ontstaan door de strenge normen voor schadelijke chemische stoffen (PFAS), vragen om een snelle oplossing. Verantwoordelijk minister Stientje van Veldhoven (toen nog staatssecretaris) kondigde vorige maand aan onderzoek te doen naar een nieuwe landelijke norm, die hoger ligt dan de strenge normen die nu worden toegepast. Door onderzoek zou die regeling op zich wachten, maar Van Veldhoven wil voor 1 december met een norm komen.

Vervuilde bagger

Ook onderzoek naar een norm voor de waterbodem wordt versneld. Daarnaast stelt Van Veldhoven zogenoemde baggerdepots open voor vervuilde bagger. Zo hoopt ze de ‘stagnerende baggerwerkzaamheden’ snel weer op gang te brengen.

Het kabinet was genoodzaakt met het pakket te komen door de uitspraak eind mei, waarin de Raad van State oordeelde dat het Nederlandse stikstofbeleid niet genoeg bescherming bood aan speciale natuurgebieden. Over die Natura 2000-gebieden gaat het kabinet wel in gesprek met de Europese Commissie. Mogelijk worden gebieden samengevoegd waardoor in die gebieden meer stikstof neer mag dalen.

Rutte beklemtoonde dat dit een eerste pakket maatregelen is en dat de ingrepen die soelaas bieden op de lange termijn nog worden aangekondigd. Voor het einde van het jaar hoopt het kabinet ook daar meer duidelijkheid over te geven.

Bam ontevreden

Topman Rob van Wingerden van bouwconcern Bam is niet tevreden met de woensdag onthulde kabinetsmaatregelen tegen de stikstofcrisis. ‘Er zijn nog duidelijk zorgen of het genoeg is en of het snel genoeg is’, zei hij in een interview op Radio 1.

‘Er moet nog een hoop gebeuren’, zei hij over de drie aangekondigde maatregelen die stilgelegde woningprojecten én infrastructuurprojecten weer op gang moeten helpen. ‘Voor de huizen is het mogelijk genoeg, maar voor de infra denken we dat het echt onvoldoende is.’

Van Wingerden wijst erop dat de maatregelen nog door de Eerste en Tweede Kamer moeten worden geloodst. Dat kost een hoop tijd. Vooral kleinere bedrijven in de bouw krijgen daar snel last van. ‘Als deze plannen nog uitgewerkt moeten worden, dan vliegen de weken zo niet maanden voorbij. Daar hebben niet alle bedrijven de tijd voor.’

Reageer op dit artikel