nieuws

Gelderland remt bouw XXL-dc’s in strijd verdozing

Projectontwikkeling

Gelderland remt bouw XXL-dc’s in strijd verdozing

De provincie Gelderland wil de bouw van XXL-distributiecentra aan banden leggen in de strijd tegen de ‘verdozing’ van het landschap .

Grote dozen mogen van het Gelderse provinciebestuur alleen nog maar verrijzen rond de logisitieke hotspots Tiel, Nijmegen en tussen Zevenaar en vlak over de grens in het Duitse Emmerich, meldt Logistiek.nl, evenals Vastgoedmarkt een uitgave van Vakmedianet.nl.

Dit besluit wil de provincie Gelderland vastleggen in plannen na overleg met Gelderse gemeenten. Het provinciebestuur wil met met maatregelen voorkomen dat het Gelderse landschap ‘verdoost’ door de explosieve groei van zogenoemde XXL-distributiecentra van boven de 50.000 m2 in Nederland. Reden voor de provincie Gelderland om in actie te komen is het eind oktober gepubliceerde advies van het College van Rijksadviseurs waarin de overheid wordt opgeroepen om in te grijpen bij de ongebreidelde groei van grote distributiecentra in Nederland.

Mega-dc’s in Tiel en Zevenaar

Uit het onderzoek van het adviesorgaan blijkt dat de provincie Gelderland op dit moment één locatie (lees: cluster) kent, waar veel (X)XL-distributiecentra dicht bij elkaar zijn gevestigd. Het gaat om logistiek bedrijvenpark Medel bij Tiel en ook bedrijventerrein 7Poort aan de snelweg A12 bij Zevenaar krijgt een mega-distributiecentrum. De bouw van de eerste deel van dit distributiecentrum van 65.000 m2 is inmiddels begonnen en moet eind volgend jaar klaar zijn. Daarna volgt nog een pand met eenzelfde grootte.

Cluster in drie logistieke hotspots

Gelderland wil de logistieke hotspots Tiel, Nijmegen en een deel van Zevenaar, Montferland (deel uitmakend van het Gelderse samenwerkingsverband Logistics Valley) en Emmerich aanwijzen als clusterlocaties van distributiecentra. Dat zijn locaties waar zich al grote logistieke knooppunten bevinden die goed bereikbaar zijn. Hoe groot een distributiecentrum op zo’n plek mag worden, hangt af van de vraag naar XXL-logistiek in een gebied, zegt een woordvoerder van de provincie tegen dagblad De Gelderlander zaterdag. “Logistiek is belangrijk voor de economie, maar we zien ook dat het een grote impact heeft op het landschap.’’ Verder vindt de provincie dat bestaande bedrijventerreinen duurzamer moeten worden door bijvoorbeeld meer groenvoorzieningen en minder asfalt.

Reageer op dit artikel