nieuws

Feyenoord City: ‘Eigen bezit meer gewenst dan huurwoning’

Projectontwikkeling

Feyenoord City: ‘Eigen bezit meer gewenst dan huurwoning’
Een impressie door MOMA en LOLA van Feyenoord City uit het jongste masterplan

Rijnmond.nl meldt dat een meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad heeft ingestemd met de totale gebiedsontwikkeling Feyenoord City maar wel wil dat daar minder huur- en  juist meer koopwoningen komen.

Uit het onlangs gepresenteerde masterplan blijkt dat ongeveer de helft van het 794.600 m2 grote projectgebied op Zuid wordt ingevuld met woningen. In totaal gaat het om 3.550 nieuwe woningen. Binnen de contouren van de Milieu Effect Rapportage (MER) zijn er 3.700 woningen in het plangebied mogelijk, maar volgens architect David Gianotten (OMA) is er gelet op de wens van de gemeente om te vergroenen voor gekozen om niet alle ruimte te benutten.

Minder huur

Nadat al eerder duidelijk werd dat coalitiepartij PvdA en veruit de grootste oppositiepartij Leefbaar Rotterdam zich wel kunnen vinden in de plannen heeft inmiddels een ruime meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad ingestemd met de plannen. Wel schaarde een meerderheid van de raad zich ook achter een door Leefbaar Rotterdam gestelde voorwaarde dat er minder huur en juist meer koopwoningen moeten komen.

Zelfbewoningsplicht

Tegen Rijnmond.nl stelt Leefbaar-raadslid Hans van Putten: ‘We denken dat dat goed is voor starters. Dat zijn koopwoningen vanaf 220.000 euro. Ik denk dat eigen bezit meer gewenst is dan een huurwoning’. In de huidige plannen is ongeveer een derde van de woningen voorzien voor de middenhuurcategorie. Om speculatie met de middenhuurwoningen verder te voorkomen stemde de raad ook in met een zelfbewoningsplicht van 10 jaar.

Financiering nieuw stadion

Dat de raad zich nu officieel heeft uitgesproken voor het masterplan betekent opnieuw goed nieuws voor de Stichting Gebiedsontwikkeling aan de Maas, die zich mede namens Feyenoord en Stadion Feijenoord beijvert voor een nieuw stadion voor de voetbalclub als uitgangspunt van Feyenoord City. Recent bleek uit een voortgangsrapportage van de gemeente Rotterdam, dat het binnenslepen van de financiering van het stadion dat 444 miljoen euro moet gaan kosten op koers ligt.

Reageer op dit artikel