nieuws

Aantal faillissementen in bouw loopt op

Projectontwikkeling

Er zijn meer faillissementen in de bouw dan een jaar geleden en het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) vermoed dat de stikstof en PFAS-crises tot de oorzaken behoren. 

Aantal faillissementen in bouw loopt op

BNR Nieuwsradio vroeg cijfers op bij het EIB. Hieruit blijkt dat het aantal bedrijven dat in september en oktober is omgevallen bijna een kwart hoger was dan in dezelfde maanden een jaar eerder. Afgelopen september gingen 50 bouwbedrijven over de kop, in oktober zelfs 58. Volgens EIB-directeur Taco van Hoek gaat het om het hoogste percentage sinds de financiële crisis.

Ook oplopende bouwkosten

De stijging van het aantal faillissementen is niet alleen aan de beruchte stikstofuitspraak van de Raad van State en de recentere PFAS-discussie te wijten.  De laatste 12 maanden is het aantal faillissementen sowieso gestegen ten opzichte van 2018. Van Hoek: ‘Er zijn meerdere oorzaken mogelijk zoals oplopende bouwkosten, tegenvallende verkopen en vertraging bij bouwprojecten, maar de laatste paar maanden kan ook zeker de PAS- en PFAS- problematiek een rol gespeeld hebben.’

Pakket maatregelen

De coalitie presenteerde vorige week een pakket maatregelen om zo snel mogelijk het stikstofprobleem aan te pakken. De snelheidsverlaging van 130 tot 100 kilometer per uur op snelwegen sprong het meest in het oog. Onder de overeengekomen maatregelen valt ook de overgang naar veevoer met daarin speciale enzymen, om ervoor te zorgen dat koeien minder stikstof uitstoten. Ook moet er worden geïnvesteerd in natuurbescherming.

NVB Bouw heeft al aangegeven dat dit pakket onvoldoende is om de bouw uit het slop te halen.

Reageer op dit artikel