nieuws

Union Investment op ontwikkelpad met Y-Towers

Projectontwikkeling

Union Investment neemt hotel- en woningproject Y-Towers in Amsterdam over van IES en Invester United Benefits. De bouw die stil ligt door een kostenoverschrijding gaat begin 2020 verder.

Union Investment op ontwikkelpad met Y-Towers
Y-Towers, Amsterdam

Een toekomstige corebelegging, maar dan een met een ontwikkelrisico. Dat heeft Union Investment in handen gekregen bij de overname van Y-Towers. De Duitse vermogensbeheerder werpt zich op als ontwikkelaar van een gemengd complex op een prominente locatie in de sterkste vastgoedmarkt van Nederland. Y-Towers omvat de ontwikkeling van een hotel- en een woontoren op de noordelijke IJ-oever in Amsterdam. Het is een van de grootste ontwikkelingen in Nederland van dit moment, met een totaal bruto vloeroppervlak van 106.000 m2 inclusief een parkeergarage van 605 plaatsen. De hoteltoren wordt het hoogste gebouw van Amsterdam. De 33 verdiepingen zullen plaats bieden aan een 579 kamers tellend conferentiehotel van Maritim. De woontoren krijgt 4.200 m2 service-appartementen en daarboven 174 appartementen. Daarmee komt het woonprogramma op 16.800 m2 verhuurbaar vloeroppervlak. Een van de verkopers, IES, blijft betrokken als ontwikkelaar. Na voltooiing komen de torens in het open-endfonds Uniimmo Europa. De totale investering van Union Investment in Y-Towers bedraagt 460 miljoen euro.

Conflict met aannemer

De overname markeert een nieuwe fase in een project dat in de herfst van 2018 symbool werd voor de stijgende bouwkosten. Namens geldschieters Invester en IES haalde opdrachtgever Oviesa Torena aannemer Züblin van het project Y-Yowers af. Oorzaak was een conflict over de maakbaarheid van het project en de meerkosten die de aannemer in rekening wilde brengen, zo meldde Cobouw destijds. De bouw was al bijna een jaar aan de gang toen Züblin het verzoek kreeg het plan te optimaliseren en er hier en daar op te bezuinigen. De aannemer ging rekenen en kwam juist met een hoger bedrag. De bouwkuip en de fundering waren toen net klaar en de aannemer was bezig met de bouw van de vloeren voor de tweelaagse parkeergarage onder het complex. Het conflict over de bouwkosten veroorzaakte een vertraging die nu al op meer dan twee jaar kan worden geraamd. Bij het tekenen van de financieringsovereenkomst met ABN Amro en Rabobank in mei 2017 meldden de toenmalige ontwikkelaars nog dat het project in het derde kwartaal van 2020 af zou zijn. Nu zegt Union Investment in een persbericht over de aankoop dat de bouw van het complex begin 2020 verder gaat. Een woordvoerder van de Duitse vermogensbeheerder geeft desgevraagd aan de naam van de aannemer spoedig bekend te zullen maken. Naar verwachting is het project eind 2022 klaar.

Realisatie voortgezet

IES Immobilien toont zich blij met de exit als risicodrager in het Amsterdamse project. ‘De verkoop van ons aandeel in het project aan Union Investment betekent dat het werk aan de realisatie van de ontwikkeling van Y-Towers nu kan worden voortgezet,’ aldus David Hofmann, directeur van IES Immobilien. ‘We zijn verheugd dat de nieuwe eigenaar zal blijven vertrouwen op onze expertise, en we zijn ook blij met de succesvolle transactie en met dit bewijs van het vermogen van IES Immobilien als ontwikkelaar – dit keer op internationaal niveau.’

Uitgebreide staat van dienst

De verkoop betekent dat het project in handen komt van een partij met meer ervaring op de Nederlandse vastgoedmarkt. De Oostenrijkse combinatie IES Immobilien en Invester United Benefits was hier tamelijk onbekend bij de aankondiging van bouwstart van Y-Towers in 2017. Volgens Cobouw zijn het jonge bedrijven, wel opgericht door oude rotten in de Oostenrijkse vastgoedwererld. De Duitse vermogensbeheerder Union Investment daarentegen heeft in Nederland een uitgebreide staat van dienst als belegger in voornamelijk coreproducten.
De vastgoedpoot van de in Hamburg gevestigde vermogensbeheerder heeft wereldwijd voor 41,4 miljard euro aan beleggingen. Union Investment kent goed de weg in Amsterdam. Fondsen van de Duitse vermogensbeheerder bezitten alleen al in de hoofdstad tien vastgoedobjecten met een waarde van ongeveer 940 miljoen euro. Buiten Amsterdam omvat de Nederlandse vastgoedportefeuille van Union Investment onder meer kantoorcomplexen First Rotterdam in de Maasstad en Aeroplaza in Eindhoven en winkelcentrum De Klanderij in Enschede.
Union Investment kwam onlangs met een extra beleggingsoptie in het segment onroerend goed. De vermogensbeheerder maakte naam via beleggingen met een laag risicoprofiel. Nu is er een afzonderlijk team voor value-add-beleggingen, ofwel investeringen in projecten waar wat aan moet gebeuren voordat de verwachte kasstroom eruit komt. Gevraagd naar de reden voor de verandering zegt een woordvoerder van Union Investment: ‘Voor een traditionele core- en core-plusbelegger is een afdeling value-add een kleine verruiming van onze investeringsmogelijkheden. Maar we zullen altijd voorzichtig en selectief investeren en onze value-add-strategie is ontwikkelen naar core.’

Meer aankopen

Union Investment hoefde niet lang na te denken over de aanschaf van Y-Towers. ‘We hebben deze off-market deal met succes afgerond na een kort maar zeer intensief acquisitieproces en staan ​​open voor verdere acquisities met potentieel voor value-add,’ zegt Monika Gerdes, hoofd van het team Value-Add bij Union Investment Real Estate. ‘Wat Y-Towers voor ons zo’n speciale investeringskans maakt, is niet alleen de ligging aan het water. Het is ook de mogelijkheid om een ​​hotelontwikkelingsproject van deze omvang uit te voeren en een woontoren te maken die niet onderhevig is aan huurregulering.’ Union Investment kijkt uit naar meer aankopen met de strategie value-add. Ook in Nederland, zegt een woordvoerder desgevraagd, en niet alleen in de hoofdstad. ‘De laatste tijd zijn we erg actief geweest in Amsterdam, maar we hebben ook investeringen in bijvoorbeeld Rotterdam, Eindhoven en Enschede.’

Dit artikel staat ook in Vastgoedmarkt 8, 2019

Reageer op dit artikel