nieuws

Prijzen nieuwbouwwoningen door het dak

Projectontwikkeling

Nederlandse nieuwbouwkoopwoningen waren in het tweede kwartaal van 2019 ongeveer 16 procent duurder dan een jaar eerder.

Prijzen nieuwbouwwoningen door het dak

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van cijfers die het verzamelde met het Kadaster. De prijzen stegen daarmee harder dan in de rest van de Europese Unie. De prijzen van bestaande koopwoningen stegen in dezelfde periode met 7,2 procent. De prijs van een koopwoning is daarmee gemiddeld gestegen met 8,3 procent op jaarbasis.

In de afgelopen viereneenhalf jaar waren de verkoopprijzen van koopwoningen elk kwartaal hoger dan een jaar eerder. De stijgende trend in de prijzen zet door in het tweede kwartaal van 2019. De prijzen van nieuwbouwkoopwoningen stijgen nu zeven kwartalen op rij sterker dan die van bestaande koopwoningen.

Prijzen koopwoningen

Bron: CBS

Sinds eind 2013 werden bestaande koopwoningen elk jaar duurder. Voor nieuwbouwkoopwoningen zette deze trend een jaar later in. Sinds het vierde kwartaal van 2017 stijgen de prijzen van nieuwbouwkoopwoningen sterker dan die van bestaande koopwoningen.

Meest in prijs toegenomen

Nederland behoort tot de top tien van landen waar nieuwbouw- en bestaande koopwoningen het meest in prijs zijn toegenomen vergeleken met een jaar eerder. Gemiddeld werden in het tweede kwartaal van 2019 de huizen binnen de EU jaar-op-jaar 4,2 procent duurder; in Nederland was de stijging van de gemiddelde koopprijs van alle koopwoningen gezamenlijk met 8,3 procent ongeveer twee keer zo hoog. Alleen in Hongarije, Luxemburg, Kroatië, Letland, Portugal en Tsjechië stegen de prijzen meer.

In Nederland stegen de prijzen van nieuwbouwkoopwoningen met 16,0 procent het hardst in vergelijking met de rest van Europese Unie. Luxemburg staat in dit rijtje op de tweede plaats met een stijging van 11,5 procent.

Nieuwbouw onbetaalbaar

De prijsstijging van nieuwbouwkoopwoningen is veel hoger dan in het eerste kwartaal, toen het verschil met een jaar eerder tien procent bedroeg. Het tekort aan nieuwbouw koopwoningen zal de komende jaren alleen maar verder toenemen, zo verwacht de vereniging van projectontwikkelaars Neprom. Makelaarsvereniging NVM waarschuwt dat nieuwbouw onbetaalbaar wordt door een stapeling van regels.

Reageer op dit artikel