nieuws

Nanne de Ru: ‘Belegger wil voor extra kwaliteit betalen’

Projectontwikkeling

Het ontwikkelen van kantoren op maat van de gebruiker is prijziger, maar de koper wil die meerprijs volgens architect Nanne de Ru best betalen.

Nanne de Ru: ‘Belegger wil voor extra kwaliteit betalen’
Nanne de Ru

Nanne de Ru is één van de sprekers tijdens het Rotterdam Transformatiecongres 2019. In het licht daarvan had Vastgoedmarkt een exclusief interview met de Rotterdamse architect.

Goede chemie

Een goede chemie tussen architect, projectontwikkelaar, assetmanager en eindgebruiker is volgens De Ru van essentieel belang. Om die reden richtte hij zelf drie jaar geleden, naast architectenbureau Powerhouse Company met compagnon Niels Jansen ontwikkelbedrijf RED Company op. ‘Het helpt om andere waardes in ontwikkelingen te krijgen, wat je als ontwerper beoogt kun je laten zien door het zelf te ontwikkelen.

Sluitende businesscase

Deze organische manier van werken maakt het niet altijd makkelijk om snel een sluitende businesscase te maken, erkent De Ru, zeker nu er meer wordt gekeken naar de sociale waarde en de duurzaamheid van vastgoed. ‘Je moet je aannames af en toe bijstellen, dat levert je meer werk op. Maar uiteindelijk gaat het er om hoe je een gebouw kunt maken dat niet alleen goed is in architectonische zin, maar dat ook economisch en sociaal succesvol is. Dat is in het belang van de hele keten: voor architect, maar ook voor de adviseur en eindgebruiker.’

’20 procent duurder’

In de ontwikkelingen die Powerhouse Company en RED Company samen oppakken staat transparantie van meet af aan voorop. ‘Omdat we zelf ontwikkelaar zijn, kunnen we in een open discussie met alle partijen continu bijsturen. Dat leidt niet per se tot een gebouw dat goedkoper is. De hoofdkantoren die wij voor ASICS en Danone hebben ontwikkeld in Hoofddorp zijn helemaal op maat van de gebruiker gemaakt en zijn zeker 20 procent duurder dan een omliggende kantoorgebouwen. Maar juist voor die extra kwaliteit betaalt de belegger een behoorlijke premie, die hij wel wil betalen omdat het gebouw echt een meerwaarde heeft.’

Het complete interview met Nanne de Ru verschijnt in de november-uitgave van Vastgoedmarkt. Dit nummer verschijnt op 22 november.  

Programma & inschrijven Transformatiecongres

Nanne de Ru is één van sprekers op het Transformatiecongres. Kom ook naar Rotterdam en praat mee over betaalbare bedrijfsruimte, duurzame werklocaties en de nieuwe economie. Ga mee op excursie op diverse locaties, volg inspiratiesessies en 2 workshops. Incl. Paneldiscussie o.l.v. Thomas van Belzen (journalist Cobouw, auteur) met o.a. Petra de Groene – directeur Economie en Duurzaamheid Rotterdam, Nanne de Ru – Founding Partner Powerhouse Company.

Bekijk het programma en schrijf je gratis in op https://www.rotterdamtransformatiecongres.nl/

Het Transformatiecongres wordt georganiseerd door Vastgoedmarkt, de Architect & Cobouw in samenwerking met gemeente Rotterdam.

Reageer op dit artikel