nieuws

Koudwatervrees voor wapenen woning tegen klimaat

Projectontwikkeling

De meeste Nederlanders willen hun woning aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering maar weten onvoldoende hoe en wat dat dan kost, zo blijkt uit onderzoek van verzekeraar Achmea.

Koudwatervrees voor wapenen woning tegen klimaat

Uit de eerste Klimaat Adaptatie Monitor van Achmea blijkt dat een kwart van de Nederlanders niet niet wat wordt bedoeld met klimaatbestendiger wonen. Van veel maatregelen tegen extreme hitte en wateroverlast hebben weinig mensen gehoord. Zo kunnen bij een hittegolf zonwering en gevelbegroeiing helpen en bij forse regenbuien een waterberging op eigen grond. De meeste Nederlanders hebben hierover nog nooit informatie ontvangen. Ze hebben daar wel behoefte aan; 36% vindt dat de gemeenten hen moeten informeren over klimaatbestendig wonen.

‘Te duur’

Hoewel veel ondervraagden verwachten dat de overlast in en om hun woning door extreem weer toeneemt, heeft slechts 1 op de 3 Nederlanders hun woning klimaatbestendig gemaakt, door bijvoorbeeld betere isolatie. Als reden hiervoor noemen ze vooral dat het duur zou zijn.

‘Taak van de overheid’

Bijna driekwart (72 procent) vindt het klimaatbestendiger maken van woningen een taak van de overheid. Dit sluit aan bij de oproep van Vereniging Eigen Huis, afgelopen zomer, om bij de regelgeving voor nieuwbouwwoningen meer rekening te houden met het op een natuurlijke manier buiten houden en afvoeren van warmte.

Reageer op dit artikel